Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Αθωώνεται ο άνθρωπος για την εξαφάνιση των μαμούθ
[Η Ναυτεμπορική]: Αθωώνεται ο άνθρωπος για την εξαφάνιση των μαμούθ

[Η Ναυτεμπορική]: Αθωώνεται ο άνθρωπος για την εξαφάνιση των μαμούθ

Πριν από περίπου 4 χιλιάδες έτη πέθαναν τα τελευταία μαμούθ που είχαν απομείνει στον πλανήτη. Το γεγονός ότι τα τεράστια ζώα, συγγενείς των ελεφάντων, είχαν καταφέρει να επιβιώσουν για πέντε εκατ. έτη δημιούργησε για πολλές δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα την πεποίθηση ότι υπεύθυνος για την εξαφάνιση των μαμούθ ήταν ο άνθρωπος που τα κυνηγούσε όχι μόνο για το κρέας τους αλλά και για την παχιά γούνα τους και τους τεράστιους χαυλιόδοντες με τους οποίους κατασκεύαζε εργαλεία, στολίδια αλλά και μουσικά όργανα.

Τα τελευταία χρόνια κάποιες έρευνες παρουσίαζαν ευρήματα τα οποία έφεραν νέα δεδομένα στην όλη ιστορία δείχνοντας ότι εκτός από τον άνθρωπο είναι πιθανό στην εξαφάνιση των μαμούθ να έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες και πιο συγκεκριμένα κλιματικοί. Όμως και πάλι ο αντίλογος ήταν πως τα ζώα αυτά είχαν βιώσει πολλών ειδών κλιματικές αλλαγές και είχαν καταφέρει να βγουν αλώβητα οπότε ο μόνος ένοχος δεν μπορεί παρά να είναι ο άνθρωπος.

Όμως μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει πλήρως την εικόνα, να αθωώσει τον άνθρωπο και να υποδείξει ως μοναδική υπεύθυνη για την εξαφάνιση των μαμούθ την κλιματική αλλαγή που ακολούθησε την τελευταία μεγάλη εποχή παγετώνων στη Γη. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» η κλιματική αλλαγή εξαφάνισε τις πηγές τροφής των μαμούθ οδηγώντας τα ζώα σε εξαφάνιση με τους ερευνητές να αναφέρουν μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει αφού ανάλογη τύχη θα έχουν πολλά είδη με την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!