Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: «Αρχαίος κόσμος και νεότερη τέχνη»
[Η Ναυτεμπορική]: «Αρχαίος κόσμος και νεότερη τέχνη»

[Η Ναυτεμπορική]: «Αρχαίος κόσμος και νεότερη τέχνη»

Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε το συλλογικό βιβλίο «Αρχαίος κόσμος και νεότερη τέχνη», σε επιστημονική επιμέλεια της Χάριτος Κανελλοπούλου.

Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα που βασίζονται στις εισηγήσεις της επιστημονικής συνάντησης με θέμα «Ο αρχαίος κόσμος στη νεοελληνική τέχνη» που διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 21 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο της έκθεσης «Σημείο Συνάντησης. Αρχαιολογία και τέχνη σε συνομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας».

Στα κείμενα του βιβλίου, οι συγγραφείς διερευνούν τη σχέση μεταξύ αρχαιότητας και όψεων της νεότερης τέχνης από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα, τόσο με διάθεση ανάδειξής της όσο και με κριτικό πνεύμα, ως μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που προσφέρει πολύπλευρες αναγνώσεις. Αυτός ήταν και ο στόχος της εξαιρετικά επιτυχημένης έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, στην οποία τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του «συνομίλησαν» με επιλεγμένα έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στις μέρες μας, αρχαιολογία και τέχνη συγκλίνουν με ποικίλους τρόπους σε ευρύ φάσμα εννοιών και πρακτικών: από την παρουσίαση εικαστικών παρεμβάσεων σε αρχαιολογικούς, μουσειακούς χώρους μέχρι τις αρχαιολογικές ερμηνείες που λαμβάνουν έμπνευση από́ την εικαστική́ δημιουργία -η αρχαία και η νεότερη καλλιτεχνική έκφραση, χάρη στη δυνατότητα της συνομιλίας τους, γίνονται εντονότερα επιδραστικές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!