Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Αρχαία πόλη που κατέστρεψε αστεροειδής ίσως είναι τα Σόδομα
[Η Ναυτεμπορική]: Αρχαία πόλη που κατέστρεψε αστεροειδής ίσως είναι τα Σόδομα

[Η Ναυτεμπορική]: Αρχαία πόλη που κατέστρεψε αστεροειδής ίσως είναι τα Σόδομα

Η καταστροφή στα Σόδομα σε πίνακα του Jacob de Wet.

Βορειανατολικά της Ιορδανίας κοντά στις εκβολές του Ιορδάνη ποταμού βρίσκεται η περιοχή Tall el-Hammam που αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Εκεί υπήρχε μια αρχαία πόλη η οποία καταστράφηκε από άγνωστη αιτία. Τα μέχρι τώρα ευρήματα δεν έχουν αναδείξει ίχνη ηφαιστειακής ή σεισμικής δραστηριότητας που να συνδέεται με την καταστροφή. Επίσης δεν υπάρχουν ευρήματα που να συνδέουν την καταστροφή της πόλης με κάποια πολεμική αναμέτρηση.

Ερευνητική ομάδα που αποτελούνταν από αρχαιολόγους, γεωλόγους, γεωφυσικούς και επιστήμονες στη διαστημική φυσική υποστηρίζει ότι πριν από περίπου 3,600 έτη οι κάτοικοι της πόλης ξύπνησαν αμέριμνοι και ξεκίνησαν να κάνουν τις δουλειές τους αγνοώντας ότι το Σύμπαν είχε αποφασίσει για την τύχη τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές ένας διαστημικός βράχος εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω ακριβώς από την πόλη με ταχύτητα 61 χιλιάδων χλμ./ώρα.

Η αλληλεπίδραση του βράχου με την γήινη ατμόσφαιρα προκάλεσε την καταστροφή του με μια έκρηξη που υπολογίζεται ότι είχε ισχύ χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Ένα καυτό κύμα θερμοκρασίας δύο χιλιάδων βαθμών Κελσίου χτύπησε την πόλη η οποία τυλίχθηκε αμέσως στις φλόγες και τα περισσότερα αντικείμενα που υπήρχαν σε αυτή έλιωσαν αμέσως.

Το καυτό κύμα ακολούθησε λίγα δευτερόλεπτα μετά ένας ανεμοστρόβιλος που κινούνταν με ταχύτητα 1,200 χλμ./ώρα. Ήταν πιθανώς ο ισχυρότερος ανεμοστρόβιλος που γνωρίζουμε να έκανε την εμφάνιση του στον πλανήτη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!