Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Το «αποτύπωμα» των προγραμμάτων στήριξης στο χρέος
[Η Ναυτεμπορική]: Το «αποτύπωμα» των προγραμμάτων στήριξης στο χρέος

[Η Ναυτεμπορική]: Το «αποτύπωμα» των προγραμμάτων στήριξης στο χρέος

Του Θάνου Τσίρου
ttsiros@naftemporiki.gr

Επιπλέον 2 δισ. ευρώ προστίθενται στο δημόσιο χρέος της χώρας μετά την εκταμίευση των πόρων του προγράμματος SURE. Με το ποσό αυτό, που είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογιστεί, το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει φέτος στα 339-340 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με τη μεγάλη ύφεση του 10%-10,5% να αντιστοιχεί στο 206% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός του 2021 θα αποτυπώνει την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό, όμως, θα επιδιωχθεί να γίνει με τη βελτίωση του παρονομαστή (δηλαδή την αύξηση το ΑΕΠ και όχι με τη μείωση του αριθμητή).

Το αντίθετο: το χρέος σε απόλυτο αριθμό θα συνεχίσει να αυξάνεται και την επόμενη χρονιά. Με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να εκτιμάται ότι θα υπερβεί και του χρόνου τα 10 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 10-12 δισ. ευρώ.

Χρειάστηκαν επτά ολόκληροι μήνες από την ημέρα που αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας ανακοίνωσαν χθες την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος SURE.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!