Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Aπόκλιση 771 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο
[Η Ναυτεμπορική]: Aπόκλιση 771 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο

[Η Ναυτεμπορική]: Aπόκλιση 771 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο

Απόκλιση 771 εκατ. ευρώ καταγράφεται στο πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι στο σκέλος των φορολογικών εσόδων παρουσιάστηκε μικρή υπέρβαση 7 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση οφείλεται κυρίως στα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς εισπράχθηκαν μόλις 43 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 644 εκατ. ευρώ, αλλά και στην υπέρβαση στο σκέλος των δαπανών επίσης στο ΠΔΕ κατά 132 εκατ. ευρώ.

Η υστέρηση αυτή σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών κρίνεται ως συγκυριακή και προσδοκούν ότι και φέτος θα καταγραφεί υπερπλεόνασμα. Βασικές αιτίες η καταβολή αυξημένου μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο είναι μεγαλύτερο κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που είχε προϋπολογισθεί, η επιστροφή 279 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρόστιμα που είχαν επιβληθεί και το γεγονός ότι δαπάνες για μεταναστευτικές ροές ύψους 280 εκατ. ευρώ, έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να μην μετρούν στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 498 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,269 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 3,915 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 743 εκατομμύρια ευρώ ή 16% έναντι του στόχου, γεγονός που οφείλεται στα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!