Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Από τον Μαρμαρά έφτασε η θαλάσσια βλέννα στη Λήμνο – Τι είναι- Κίνδυνος για το Θρακικό πέλαγος
[Η Ναυτεμπορική]: Από τον Μαρμαρά έφτασε η θαλάσσια βλέννα στη Λήμνο – Τι είναι- Κίνδυνος για το Θρακικό πέλαγος

[Η Ναυτεμπορική]: Από τον Μαρμαρά έφτασε η θαλάσσια βλέννα στη Λήμνο – Τι είναι- Κίνδυνος για το Θρακικό πέλαγος

Η παχύρρευστη βλέννα -που πριν από λίγες ημέρες είχε κατακλύσει τη θάλασσα του Μαρμαρά– επεκτάθηκε και στο Αιγαίο και τώρα εντοπίζεται σε παράλια της Λήμνου και του Αϊ-Στράτη.

Δύτες στη θάλασσα του Μαρμαρά προσπαθούν χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα να καθαρίσουν τη κολλώδη βλέννα, το φυτοπλαγκτόν, που απλώθηκε στο βυθό της θάλασσας του Μαρμαρά. Η οργανική αυτή ύλη, παρέμεινε στην επιφάνεια της θάλασσας για περισσότερο από ένα μήνα αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν κινήθηκε, έγκαιρα, όπως είχε δεσμευθεί ο πρόεδρος Ερντογάν για την απομάκρυνση της.

«Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι τουρκικές ακτές ώστε να περιοριστεί οποιαδήποτε ρύπανση καταλήγει προς το βόρειο Αιγαίο ειδικά σε μια περίοδο που είναι έντονα τουριστική» αναφέρει ο Καθηγητής Ωκεανογραφίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Γιώργος Συλαίος.

Τα θαλάσσια ρεύματα το έσπρωξαν τελικά προς το Αιγαίο Εκτός από την Ίμβρο την Τένεδο και την Αλικαρνασσό εντοπίστηκε και στη Λήμνο και πρόσφατα όπως φαίνεται και στις δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έφτασε στα παράλια της Λήμνου και του Αη Στρατή, ακουμπώντας ακόμη και τις Βόρειες Σποράδες.Πρόκειται πλέον για διασυνοριακή ρύπανση.

Αν το επόμενο διάστημα αλλάξει η φορά του ανέμου και από ΒΑ γίνει Νότιος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν εξάπλωση και στο Θρακικό πέλαγος. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν αλλά όχι σε τέτοια έκταση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!