Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Ανδ. Ξανθός: «Μεγάλος ασθενής» η Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας
[Η Ναυτεμπορική]: Ανδ. Ξανθός: «Μεγάλος ασθενής» η Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας

[Η Ναυτεμπορική]: Ανδ. Ξανθός: «Μεγάλος ασθενής» η Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας

Η Ευρώπη ήταν ο «μεγάλος ασθενής» στην διαχείριση αυτής της κρίσης, ανέφερε ο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, στην διακοινοβουλευτική διάσκεψη βουλευτών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που διοργάνωσε η Πορτογαλική Προεδρία, με θέμα τον αντίκτυπο της πανδημίας σε υγειονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Στην εισήγησή του ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η πανδημία αποτελεί μια μεγάλη διασυνοριακή υγειονομική απειλή που δοκιμάζει συστήματα υγείας, οικονομίες και κοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για ριζικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και για διαμόρφωση κοινών στρατηγικών στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, του Φαρμάκου, της ενδυνάμωσης των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους.

Αποδείχθηκε όμως, ανέφερε ο κ. Ξανθός, ότι η Ευρώπη ήταν ο «μεγάλος ασθενής» στην διαχείριση αυτής της κρίσης, αφού, ενώ έκανε ένα σημαντικό βήμα που ήταν η κοινή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές, στη συνέχεια δεν είχε την διορατικότητα και την πολιτική τόλμη να κάνει την κρίσιμη κίνηση : να δεσμεύσει τις «πατέντες», να πολλαπλασιάσει την παραγωγική ισχύ των φαρμακοβιομηχανιών και να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ούτε καν μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στο θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει η Κομισιόν. Η στάση αυτή πυροδότησε τον «εμβολιαστικό εθνικισμό» όπως είχε προειδοποιήσει ο ΠΟΥ και τις αποσχιστικές τάσεις πολλών χωρών από την κεντρική πρωτοβουλία της ΕΕ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μιλήσει ανοικτά για «ηθική αποτυχία» στους εμβολιασμούς και η Ευρώπη έχει μερίδιο ευθύνης σ’ αυτήν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!