Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Ανακάλυψη ερευνητών του ΙΤΕ: Βλάβες στο DNA προκαλούν χρόνια φλεγμονή και παγκρεατίτιδα
[Η Ναυτεμπορική]: Ανακάλυψη ερευνητών του ΙΤΕ: Βλάβες στο DNA προκαλούν χρόνια φλεγμονή και παγκρεατίτιδα

[Η Ναυτεμπορική]: Ανακάλυψη ερευνητών του ΙΤΕ: Βλάβες στο DNA προκαλούν χρόνια φλεγμονή και παγκρεατίτιδα

Βλάβες στο DNA προκαλούν χρόνια φλεγμονή και παγκρεατίτιδα κατά την γήρανση, σύμφωνα με νέα ανακάλυψη ερευνητών του ΙΤΕ στο Ηράκλειο. Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, «οι βλάβες του DNA συνδέονται άρρηκτα με τη γήρανση και την καρκινογένεση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, παρέμενε άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο η σταδιακή συσσώρευσή τους στο DNA προκαλεί ιστικές βλάβες και δραματικές αλλαγές στον μεταβολισμό, με την πάροδο του χρόνου».

Πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, οδήγησε στην ανακάλυψη ότι οι βλάβες του DNA σε κύτταρα του παγκρέατος, προκαλούν τη συσσώρευση μικρών τμημάτων DNA στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων. Στη συνέχεια, τα μικρά αυτά τμήματα DNA προκαλούν την ενεργοποίηση μιας ισχυρής φλεγμονώδους απόκρισης που ομοιάζει με ιογενή λοίμωξη, και ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να στραφεί εναντίον ιστών και οργάνων, προκαλώντας σοβαρές ιστικές βλάβες και χρόνια φλεγμονή.

Η ομάδα των ερευνητών του ΙΤΕ, χρησιμοποιώντας μεθόδους γενετικής μηχανικής, μελέτησαν για τον σκοπό αυτό, μια σειρά ποντικών που συσσώρευαν γενετικές βλάβες και κυτταροπλασματικά μόρια DNA. Για την αποκατάστασή τους, οι ερευνητές δημιούργησαν ειδικά κυστίδια, που περιείχαν νουκλεάσες ικανές να στοχεύσουν τα συγκεκριμένα κύτταρα. «Η νέα αυτή θεραπευτική προσέγγιση, είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη απομάκρυνση των κυτταροπλασματικών μορίων DNA και την αισθητή μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης στα κύτταρα. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι γενετικές βλάβες οδηγούν στη χρόνια φλεγμονή, ενώ προτείνουν ένα νέο θεραπευτικό σχήμα για την καταπολέμησή της, καθώς αυτή αυξάνεται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου», αναφέρουν οι ερευνήτριες του ΙΜΒΒ Ουρανία Χατζηδουκάκη, υποψήφια διδάκτωρ, και Δρ. Καλλιόπη Στρατήγη και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθ. Γιώργος Γαρίνης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!