Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Οι αμερικανικές κυρώσεις έφεραν άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
[Η Ναυτεμπορική]: Οι αμερικανικές κυρώσεις έφεραν άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

[Η Ναυτεμπορική]: Οι αμερικανικές κυρώσεις έφεραν άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίουμετά τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν στον αγωγό Nord Stream 2 της Ρωσίας, μια κίνηση που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «παράνομη».

Η τιμή αερίου στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε έως και 8,7%, στα 91,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, αυξήθηκε έως και 7%, στις 226 πένες ανά θερμική μονάδα.

Ενώ οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Ρωσίας που εξασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό τις προμήθειες φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για τον εφοδιασμό, οι κυρώσεις πιθανότατα έρχονται πολύ αργά καθώς η κατασκευή του αγωγού ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, σχολιάζει το Bloomberg, εξηγώντας πως η πρώτη από τις δύο γραμμές είναι ήδη γεμάτη με φυσικό αέριο και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις με στόχο το έργο, το οποίο έχει προχωρήσει ανεξάρτητα.

Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο ρωσικές οντότητες για τη συμμετοχή τους στον αγωγό Nord Stream 2 και σε ένα πλοίο που συμμετείχε στην κατασκευή της σύνδεσης. Η κίνηση είχε περιορισμένο αντίκτυπο εκείνη την περίοδο στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου. Οι νέες κυρώσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, πιθανότατα δεν θα ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα μακροπρόθεσμα.

«Δεν νομίζω ότι αυτές οι νέες κυρώσεις θα έχουν αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου καθώς δεν μπορούν να αλλάξουν το γεγονός ότι ο αγωγός έχει ήδη κατασκευαστεί», εκτίμησε η Katja Yafimava, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!