Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Αλγόριθμος- «κλειδί» για αυτόνομα οχήματα και αυτοματοποιημένες αποθήκες
[Η Ναυτεμπορική]: Αλγόριθμος- «κλειδί» για αυτόνομα οχήματα και αυτοματοποιημένες αποθήκες

[Η Ναυτεμπορική]: Αλγόριθμος- «κλειδί» για αυτόνομα οχήματα και αυτοματοποιημένες αποθήκες

Ερευνητές του Northwestern University ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που επιτρέπει σε αυτόνομα οχήματα να αποφεύγουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους ή να προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την καθιέρωση της χρήσης αυτόνομων οχημάτων, την αυτοματοποίηση των αποθηκών κ.α.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τον νέο, «αποκεντρωμένο» αλγόριθμο σε μια προσομοίωση με 1.024 ρομπότ και σε 100 αληθινά ρομπότ στο εργαστήριο. Τα ρομπότ ήταν σε θέση να κινούνται αξιόπιστα και με ασφάλεια, σχηματίζοντας προκαθορισμένα σχήματα μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός λεπτού.

«Αν έχεις πολλά αυτόνομα οχήματα στον δρόμο, δεν θες να συγκρούονται μεταξύ τους ή να κολλούν σε μποτιλιάρισμα» είπε ο Μάικλ Ρούμπενσταϊν του Northwestern, που ηγήθηκε της έρευνας. «Κατανοώντας πώς ελέγχουμε τα σμήνη ρομπότ προκειμένου να δημιουργούν σχήματα, μπορούμε να κατανοούμε πώς να ελέγχουμε στόλους αυτόνομων οχημάτων καθώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους».

Το σχετικό paper θα δημοσιευτεί αργότερα μέσα στον μήνα στο IEEE Transactions on Robotics.

Το πλεονέκτημα ενός σμήνους μικρών ρομπότ έναντι ενός μεγάλου ρομπότ ή ενός σμήνους με ένα ρομπότ- αρχηγό, είναι η έλλειψη κεντρικού ελέγχου, που μπορεί να εξελιχθεί σε επίκεντρο/ εστία προβλήματος ή βλάβης. Ο αποκεντρωμένος αλγόριθμος του Ρούμπενσταϊν λειτουργεί ως ασφάλεια.

«Αν το σύστημα είναι κεντρικού χαρακτήρα και ένα ρομπότ σταματήσει να λειτουργεί, τότε όλο το σύστημα καταρρέει» είπε ο Ρούμπενσταϊν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!