Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Η «ακτινογραφία» του θεσμικού πλαισίου για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό του Ν. 4738/2020
[Η Ναυτεμπορική]: Η «ακτινογραφία» του θεσμικού πλαισίου για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό του Ν. 4738/2020

[Η Ναυτεμπορική]: Η «ακτινογραφία» του θεσμικού πλαισίου για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό του Ν. 4738/2020

Του Γιώργου Κεφαλά*

Από 1.6.2021 τίθεται σε εφαρμογή ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός του ν. 4738/2020, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας βιώσιμων επιχειρήσεων. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται με τη μορφή ερωταπαντήσεων τα βασικά σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου.

Α. Εισαγωγή

Πριν από περίπου τέσσερα έτη εισήχθη με τον ν. 4469/2017 στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Φιλοδοξία του νομοθέτη ήταν ο εξωδικαστικός μηχανισμός να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση των οφειλών των βιώσιμων επιχειρήσεων. Έκτοτε, ο ως άνω νόμος υπέστη αρκετές τροποποιήσεις, διατηρώντας, ωστόσο, τη φυσιογνωμία του.

Προσφάτως, ο ν. 4738/2020, ο οποίος ενοποίησε σε ένα ενιαίο κείμενο το σύνολο των συλλογικών διαδικασιών αφερεγγυότητας, αναμόρφωσε σημαντικά τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Ακολουθεί, με τη μορφή ερωταπαντήσεων, η παρουσίαση των νέων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις διατάξεις των άρθρων 5 έως 30 του ν. 4738/2020.

1. Ποια πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών;

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4738/2020, αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να υποβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν πτωχευτική ικανότητα. Σύμφωνα δε με την παρ. 1 του άρθρου 76 του ίδιου νόμου, πτωχευτική ικανότητα έχουν τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν οικονομικό σκοπό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!