Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Οι αγριόχοιροι συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή
[Η Ναυτεμπορική]: Οι αγριόχοιροι συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή

[Η Ναυτεμπορική]: Οι αγριόχοιροι συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή

Τα αγριογούρουνα σκάβουν το έδαφος για να βρουν τροφή και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα

Μετά τις αγελάδες και κάποια άλλα οικόσιτα ζώα που διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα σημαντικές ποσότητες βλαβερών αερίων (μεθανίου) αποκαλύπτεται τώρα ο ρόλος του ρυπαντή της ατμόσφαιρας ενός ακόμη ζώου. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Global Change Biology» επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία και του Πανεπιστημίου Καντέρμπουρι στην Νέα Ζηλανδία αναφέρουν ότι οι αγριόχοιροι συμβάλουν και μάλιστα σημαντικά στην μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Ο αγριόχοιρος είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα και καρπούς, ρίζες και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το σκάψιμο που κάνουν τα αγριογούρουνα έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνονται ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που είναι παγιδευμένες στο υπέδαφος.

Η μελέτη διαφόρων δεδομένων σε συνδυασμό με προσομοιώσεις δέκα χιλιάδων χαρτών από περιοχές σε όλο τον πλανήτη που βρίσκονται πληθυσμοί αγριογούρουνων δείχνουν ότι τα ζώα σκάβοντας απελευθερώνουν ετησίως 4,9 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για ποσότητα του βλαβερού αερίου ίση με αυτή που εκπέμπουν οι εξατμίσεις 1,1 εκατ. αυτοκινήτων.

«Από την στιγμή που κάτω από το έδαφος κρύβονται ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα τρεις φορές μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα στην ατμόσφαιρα είναι ευνόητο ότι κάθε διαρροή του αερίου από το έδαφος μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει ο Κρίστοφερ Ο’ Μπράιαν ειδικός στην χωρική οικολογία του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ επικεφαλής της μελέτης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!