Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ο «άγνωστος Χ» της οικονομίας στην πολιτική … εξίσωση. 
[Η Ναυτεμπορική]: Ο «άγνωστος Χ» της οικονομίας στην πολιτική … εξίσωση. 

[Η Ναυτεμπορική]: Ο «άγνωστος Χ» της οικονομίας στην πολιτική … εξίσωση. 

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
(email protected)

Στο πεδίο της οικονομίας συγκρούονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, που διαβάζουν με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο τους αριθμούς. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση εστιάζει στα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ανάπτυξης και έχει στα σκαριά ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «κύμα ακρίβειας» και κατηγορεί την κυβέρνηση πως αφήνει απροστάτευτα τα νοικοκυριά.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της ανάπτυξης, που αναμένεται να είναι ισχυρότερη απο το 6,1%. «Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι ικανοποιητικοί και οδηγούν σε υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στη «Ν».

Ωστόσο στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι υφίστανται κίνδυνοι λόγω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, που μπορεί να φρενάρουν τη σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής και ανάλογα με την πορεία των τιμών είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων.

Ειδικά για τον πληθωρισμό η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει ανοδική τάση και το επόμενο δίμηνο πιθανόν να περάσει το 4% . Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως το ευρωπαϊκό φαινόμενο των ανατιμήσεων – που οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών- θα έχει παροδικό χαρακτήρα.

Το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ προχωρά κανονικά, ενώ με τον προϋπολογισμό θα περάσουν και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (με προτεραιότητα στην ενίσχυση μικρών και μεσαίων ιδιοκτησιών).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!