Κυριακή, 18 Απριλίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων ύψους 23 δισ. ευρώ
[Η Ναυτεμπορική]: Αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων ύψους 23 δισ. ευρώ

[Η Ναυτεμπορική]: Αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων ύψους 23 δισ. ευρώ

Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr

Αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, δηλαδή 13,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 28,9 δισ. ευρώ, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές (micro) επιχειρήσεις δεν δύνανται να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους, δηλαδή για 9,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 17,2 δισ. χορηγήσεων. Τα παραπάνω στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκαν στο επίκεντρο του τρίτου διαδικτυακού σεμιναρίου που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ χθες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Future of Retail 2040».

Η εύθραυστη ισορροπία στην πραγματική οικονομία που δημιουργούν σωρευτικά οι επιπτώσεις της πανδημίας και η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, που στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 234 δισ. ευρώ, δηλ. το 127,5% του ΑΕΠ (ήτοι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΑΑΔΕ, ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα και ασφαλιστικά ταμεία), τέθηκαν από τους ομιλητές στο Webinar, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι περισσότερες κατηγορίες οφειλών των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση μεταξύ 2019-2020.

ΥΠΟΙΚ: Οι τράπεζες να διοχετεύσουν κεφάλαια

Μιλώντας στην εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως οι τράπεζες δεν ακολούθησαν τον βηματισμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προσθέτοντας: «Είναι γεγονός ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!