Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Η «Αχίλλειος Πτέρνα» του κορωνοϊού
[Η Ναυτεμπορική]: Η «Αχίλλειος Πτέρνα» του κορωνοϊού

[Η Ναυτεμπορική]: Η «Αχίλλειος Πτέρνα» του κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 βασίζεται σε έναν ειδικό μηχανισμό για την παραγωγή πρωτεϊνών. Ομάδα της οποίας ηγήθηκαν ερευνητές του ETH Zurich ανέλυσαν σε μοριακό επίπεδο αυτή τη διαδικασία και έδειξαν ότι μπορεί να παρεμποδίζεται από χημικές ενώσεις, μειώνοντας σημαντικά την αναπαραγωγή του ιού στα μολυσμένα κύτταρα.

Οι ιοί απαιτούν τους πόρους ενός μολυσμένου κυττάρου για να αναπαραχθούν και μετά να μολύνουν άλλα κύτταρα και να μεταδοθούν σε άλλα άτομα. Απαραίτητο βήμα στον κύκλο ζωής των ιών είναι η παραγωγή νέων ιικών πρωτεϊνών με βάση τις οδηγίες στο γονιδίωμα RNA του ιού. Με αυτά τα σχέδια, η μηχανή σύνθεσης πρωτεϊνών του ίδιου του κυττάρου, το ριβόσωμα, παράγει τις πρωτεΐνες του ιού.

Στην απουσία μόλυνσης ιού, το ριβόσωμα κινείται στο RNA σε συγκεκριμένα βήματα, διαβάζοντας τρία βήματα RNA τη φορά. Αυτός ο κώδικας ορίζει το σχετικό αμινοξύ που προσδένεται στην αναπτυσσόμενη πρωτεΐνη. Πολύ σπάνια- σχεδόν ποτέ- ένα ριβόσωμα προσπερνά ένα ή δύο γράμματα RNA αντί να ακολουθεί την καθιερωμένη διαδικασία. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αποκαλείται «frameshift» και οδηγεί σε λανθασμένη ανάγνωση γενετικού κώδικα.

Αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ στα κύτταρά μας. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσλειτουργικές κυτταρικές πρωτεΐνες, ωστόσο συγκεκριμένοι ιοί, όπως οι κορωνοϊοί και ο HIV, βασίζονται σε ένα γεγονός frameshift για να ρυθμίζουν τα επίπεδα των ιικών πρωτεϊνών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!