Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: 11η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας: «Βλέπει» ταχύτερη ανάκαμψη - Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις
[Η Ναυτεμπορική]: 11η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας: «Βλέπει» ταχύτερη ανάκαμψη - Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

[Η Ναυτεμπορική]: 11η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας: «Βλέπει» ταχύτερη ανάκαμψη - Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν και έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με κάποιες εξαιρέσεις, όπως η πορεία μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αναφέρει η 11η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ωστόσο, οι θεσμοί δεν προχωρούν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, παραπέμποντας ουσιαστικά στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο.

Στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνονται τυχόν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να προκύψει από:

  • την περαιτέρω παράταση των περιοριστικών μέτρων και της σχετικής δημοσιονομικής στήριξης, στην περίπτωση που η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται
  • τη δυνατότητα των εγγυήσεων που εκδίδονται ως μέρος τα μέτρα στήριξης που θα κληθούν τα επόμενα χρόνια
  • τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει λάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Οι αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη φορολογική διοίκηση, ενώ προχώρησαν σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της σχολικής εκπαίδευσης. «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν την ορμή και, όπου απαιτείται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν εν μέρει από την πανδημία, ιδίως όσον αφορά μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι συνεχίστηκε με ικανοποιητικούς ρυθμούς η πορεία των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, με ιδιαίτερες αναφορές στο έργο του Ελληνικού και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, στην πρόοδο στην ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σε ορισμένους τομείς η πρόοδος δεν ήταν η αναμενόμενη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!