Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ | [Mama365]: Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει αργήσει να μιλήσει
[Mama365]: Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει αργήσει να μιλήσει

[Mama365]: Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει αργήσει να μιλήσει

Κάθε γονιός ανυπομονεί ν’ ακούσει τις πρώτες λεξούλες του παιδιού του, οι οποίες συνήθως είναι οι αναμενόμενες «μαμά» και «μπαμπά». Ακόμη, όμως, κι αν μας έχει χαρίσει αυτές τις ανεκτίμητες στιγμές, υπάρχουν περιπτώσεις που ένα παιδί αργεί να μιλήσει περισσότερο, να σχηματίσει, δηλαδή, προτάσεις και να συννενοείται μαζί μας. Τότε, έχουμε την τάση να χάνουμε τον ύπνο μας, ανησυχώντας μήπως του συμβαίνει κάτι. Ειδικά αν έχουμε μεγαλύτερο παιδί που μίλησε στην ώρα του, η σύγκριση απλώς εντείνει την αγωνία μας. Όσο και αν αδημονούμε για τις πρώτες φράσεις του, όμως, τα παιδιά αναπτύσσονται καμιά φορά με τον δικό τους ρυθμό, ο οποίος δεν είναι πάντα αυτός που μας «βολεύει».

Τι συμβαίνει με τα παιδιά που αργούν να μιλήσουν

Ένα παιδί μπορεί να έχει αναπτύξει την ικανότητα της αντίληψης, να καταλαβαίνει, δηλαδή, τι του ζητάμε και να το κάνει χωρίς διευκρινίσεις ή καθοδήγηση, αλλά όχι ακόμη την ικανότητα της έκφρασης.
«Όταν ένα παιδί δεν χρησιμοποιεί πολλές λέξεις, αλλά καταλαβαίνει ό,τι του λένε οι γονείς και στη συνέχεια το κάνει, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Μόνο αν το παιδί παρουσιάζει καθυστέρηση και στην αντίληψη και στην έκφραση, ταυτόχρονα, είναι πιθανό να αντιμετωπίζει αναπτυξιακές ή άλλες δυσκολίες και να χρειάζεται παρακολούθηση», μας καθησυχάζουν οι ειδικοί.
Θεωρούμε ότι ένα παιδί έχει καθυστερήσει να μιλήσει όταν είναι περίπου 2 ετών, καταλαβαίνει όσα του λέμε, αλλά το λεξιλόγιό του περιλαμβάνει έως 50 λέξεις, τις οποίες δεν συνδυάζει ακόμη μεταξύ τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MAMA365

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!