Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ | [Mama365]: Γιατί η «Οδύσσεια» είναι η ωραιότερη ιστορία του κόσμου
[Mama365]: Γιατί η «Οδύσσεια» είναι η ωραιότερη ιστορία του κόσμου

[Mama365]: Γιατί η «Οδύσσεια» είναι η ωραιότερη ιστορία του κόσμου

Η Ομήρου «Οδύσσεια», η πολυδιαβασμένη περιπέτεια του πολυμήχανου Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης, κατά την επιστροφή του απ’ τον πόλεμο της Τροίας, είναι αναμφίβολα μια από τις πιο συναρπαστικές αφηγήσεις της παγκόσμιας λογοτεχνίας – κι από εκείνες που δεν ξεθωριάζουν ούτε λίγο με τους… αιώνες. Πέρα, όμως, απ’ τη μαγεία του Ομηρικού λόγου, υπάρχει κι άλλη εξήγηση, την οποία δίνουν στη Lifo, οι καθηγητές Χρήστος Τσαγγάλης (ΑΠΘ) και Αντώνης Κοτσώνας (Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης).

«Το πρώτο στοιχείο που κάνει την Οδύσσεια να ξεχωρίζει είναι ο κεντρικός της ήρωας Οδυσσέας», λέει ο Χρήστος Τσαγγαλής, επισημαίνοντας το πόσο διαφορετικός είναι από εκείνον της Ιλιάδας: «Εγκλωβισμένος μαζί με τους συντρόφους του στη σπηλιά του ανθρωποφάγου Πολύφημου, ο Οδυσσέας σκέφτεται να σκοτώσει τον Κύκλωπα την ώρα που αποκοιμάται μεθυσμένος από το μαρωνίτικο κρασί που τον κέρασε ο ήρωας. Αντανακλαστικά σχεδόν ο Οδυσσέας φλερτάρει με την ιδέα να ενεργήσει ως ιλιαδικός ήρωας και να σκοτώσει τον κανίβαλο γίγαντα. Αμέσως όμως εγκαταλείπει αυτή την ιδέα, σκεπτόμενος ότι, αν σκοτώσει τον Πολύφημο, θα μείνει μαζί με τους συντρόφους του για πάντα παγιδευμένος στη σπηλιά του Κύκλωπα, καθώς κανείς τους δεν θα είναι σε θέση να μετακινήσει τον τεράστιο βράχο που κλείνει τη μοναδική είσοδο της σπηλιάς.»
Με λίγα λόγια, ο πολεμιστής Οδυσσέας της Ιλιάδας δίνει τη θέση του σε έναν νεο τύπο ήρωα, σκεπτόμενο και καθοδηγούμενο πρωτίστως απ’ τη λαχτάρα του να επιστρέψει στο σπίτι του, παρά να επικρατήσει του εκάστοτε αντιπάλου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MAMA365

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!