Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ | [Mama365]: «Ο άντρας μου με ζηλεύει»: που σταματά η φυσιολογική ζήλια και ξεκινά η παθολογική
[Mama365]: «Ο άντρας μου με ζηλεύει»: που σταματά η φυσιολογική ζήλια και ξεκινά η παθολογική

[Mama365]: «Ο άντρας μου με ζηλεύει»: που σταματά η φυσιολογική ζήλια και ξεκινά η παθολογική

Η ζήλια είναι συναίσθημα που λίγο ή πολύ, το έχουμε νιώσει όλοι! Η ρίζα του βρίσκεται στην αγωνία μας μην χάσουμε τον άνθρωπο που αγαπάμε και πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση των ερωτευμένων ανθρώπων. Ωστόσο, η ζήλια έχει διαβαθμίσεις και συχνά ξεπερνά τα «φυσιολογικά» όρια φθάνοντας σε ακραίες αντιδράσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσεις ζήλια επειδή κάποιος φλερτάρει τη σύντροφό σου αλλά μετά από λίγο να το ξεχάσεις, ή μπορεί να νιώσεις ζήλια χωρίς κάποια ορατή αιτία και να φτάσεις μέχρι και στη βία για να ελέγξεις τον σύντροφό σου. Η πρώτη περίπτωση είναι φυσιολογική και μπορεί να συμβεί σε όλους, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται ως «παθολογική» ζήλια και τα αποτελέσματά της μπορεί να αποβούν μοιραία.

Μορφές ζήλιας

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο και ειδικό σεξουαλικής υγείας Ειρήνη Παναγοπούλου , η ζήλια χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: την φυσιολογική, την νευρωτική και την παθολογική.

Φυσιολογική ζήλια

Η φυσιολογική ζήλια είναι το συναίσθημα που αισθάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους και προκαλείται από τη συμπεριφορά κάποιου τρίτου. Έτσι, ένας άντρας μπορεί να νιώσει ζήλια, όταν άλλοι άνδρες προσεγγίσουν τη γυναίκα του σε ένα πάρτι. Αυτό το συναίσθημα είναι απόλυτα φυσιολογικό και εξαφανίζεται από μόνο του μόλις ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Νευρωτική ζήλια

Η νευρωτική ζήλια εμφανίζεται έντονα σε άτομα υπερευαίσθητα και τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε σοβαρές ή ορατές αιτίες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: MAMA365

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!