Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: H Wikipedia κλείνει τα 20 της χρόνια: Πάνω από 55 εκατ. καταχωρήσεις σε σχεδόν 300 γλώσσες
[Lifo]: H Wikipedia κλείνει τα 20 της χρόνια: Πάνω από 55 εκατ. καταχωρήσεις σε σχεδόν 300 γλώσσες

[Lifo]: H Wikipedia κλείνει τα 20 της χρόνια: Πάνω από 55 εκατ. καταχωρήσεις σε σχεδόν 300 γλώσσες

Η πιο σημαντική ίσως μη εμπορική ιστοσελίδα του διαδικτύου

H Wikipedia είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους «κλείνει» τα 20 της χρόνια.

Είκοσι χρόνια μετά θεωρείται το εγκυκλοπαιδικό έργο του αιώνα, παρά τα λάθη που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί. Αν και έπειτα από 20 χρόνια, η Wikipedia δεν έχει καταφέρει να εξαφανίσει εντελώς τις ογκώδεις, δερματόδετες εγκυκλοπαίδειες από τα σκονισμένα ράφια βιβλιοθηκών -συνήθως σε παλιά σπίτια, έχει καταφέρει να συνοδεύει τους ανθρώπους σχεδόν καθημερινά στις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ οι άνθρωποι στα πλουσιότερα βιομηχανικά κράτη διαβάζουν κατά μέσο όρο εννέα λήμματα της Wikipedia τον μήνα. Η πιο σημαντική ίσως μη εμπορική ιστοσελίδα του διαδικτύου ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από ακριβώς 20 χρόνια, στις 15 Ιανουαρίου του 2001, όπως και πολλά άλλα πρότζεκτ ονλάιν: με τον κλασικό χαιρετισμό: «Hello world!». O Tζίμι Γουέιλς, ένας εκ των συνιδρυτών της Wikipedia, ήταν αυτός που ανήρτησε τις πρώτες εκείνες λέξεις της Wikipedia μέσω ενός λογισμικού wiki, που θα του επέτρεπε τη δημιουργία ενός διαδικτυακού λεξικού.

Ο Γουέιλς με καταγωγή από τον νότο των ΗΠΑ, μετά την αποφοίτησή του είχε ήδη καταφέρει να βγάλει αρκετά χρήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα ώστε να ζήσει μια άνετη ζωή. Όμως επέλεξε να τα επενδύσει στον χώρο του ίντερνετ. Το 1996 ίδρυσε με δύο συνεταίρους του την Bomis, που προσέφερε παρόμοιες υπηρεσίες με την Yahoo.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!