Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Τουρκία: Διάλογο και για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη ζητά η Άγκυρα
[Lifo]: Τουρκία: Διάλογο και για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη ζητά η Άγκυρα

[Lifo]: Τουρκία: Διάλογο και για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη ζητά η Άγκυρα

«Είναι πάντα εφικτό μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου να καλύπτεται η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές»

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σημείωσε ότι «δεν είναι εφικτή η πολιτική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο αγνοώντας την Τουρκία» έκανε λόγο για «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» στην Δυτική Θράκη .

Μάλιστα τόνισε ότι είναι πάντα εφικτό μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου να καλύπτεται η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Μιλώντας για τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες,ο κ. Καλίν τόνισε ότι «κάναμε το ίδιο πράγμα με τη Λιβύη. Επιβεβαιώσαμε με αυτήν τη συμφωνία ότι είμαστε γείτονες με τη Λιβύη». «Τώρα αυτό θα αναπτύξει μια κερδοφόρα σχέση μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, οπότε αύριο, όταν είναι έτοιμες οι πολιτικές συνθήκες, θα διεξαχθούν δραστηριότητες έρευνας σε αυτήν την περιοχή και τα έσοδα θα μοιραστούν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης» συνέχισε.

Ο κ. Καλίν είπε ότι η Τουρκία θέλει η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα ειρήνης. Συμπλήρωσε ότι οι φυσικοί πόροι της περιοχής πρέπει να ανήκουν και να μοιράζονται σε όλους με βάση τις αρχές της δίκαιης κατανομής και όλοι πρέπει να επωφελούνται από αυτά τα πλούτη, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η Τουρκία.

Σημείωσε επίσης ότι είναι προς όφελος όλων να ξεκινήσουν διάλογο με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε αδιάφοροι σε πρωτοβουλίες που προσπαθούν να μας περιορίσουν στον Κόλπο της Αττάλειας». «Το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι το θέμα μιας χώρας ή της Ε.Ε., είναι ζήτημα όλων των χωρών που γειτονεύουν εκεί», συνέχισε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!