Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Σχοινάς: Άδικη η κριτική στην ΕΕ για τα εμβόλια- Όλοι μαζί πετύχαμε ένα θαύμα
[Lifo]: Σχοινάς: Άδικη η κριτική στην ΕΕ για τα εμβόλια- Όλοι μαζί πετύχαμε ένα θαύμα

[Lifo]: Σχοινάς: Άδικη η κριτική στην ΕΕ για τα εμβόλια- Όλοι μαζί πετύχαμε ένα θαύμα

«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο αυτόνομη σε στρατηγικούς τομείς»

«Εν πολλοίς άδικη» χαρακτήρισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς την κριτική που ασκείται στην ΕΕ για το ζήτημα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, ενώ μίλησε για την επίτευξη ενός θαύματος.

Αφού σημείωσε ότι διεξάγεται «ένας σχιζοφρενικός δημόσιος διάλογος», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε, στην ομιλία του στο διαδικτυακό 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης:

«Πριν λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνοντας ένα άλμα πίστης ξεκίνησε μια διαδικασία προαγοράς εμβολίων όταν ακόμη κανείς δεν προέβλεπε πότε θα ανακαλυφθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο ή ποιος θα μπορούσε να το παράξει».

Παράλληλα τόνισε ότι η Κομισιόν, που χρηματοδότησε την έρευνα και την παραγωγή του εμβολίου, έχοντας «τον πιο ολοκληρωμένο ελεγκτικό μηχανισμό» έχει διασφαλίσει σήμερα 2,3 δισ. δόσεις από 6 διαφορετικές εταιρείες σε τιμή «που επιτρέπει σε όλους τους Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε αυτό».

«Σας διαβεβαιώ ότι όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι πετύχαμε ένα θαύμα μέσα σε λίγους μήνες, με διαφανείς όρους και με ασφαλιστικές δικλίδες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Αναφερόμενος στα διδάγματα που προκύπτουν από την πανδημία, επεσήμανε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της ΕΕ σε ζητήματα δημόσιας υγείας και διαχείρισης κρίσεων, όπως και ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει αυτόνομη σε στρατηγικούς τομείς «ώστε η εξάρτηση της από προμηθευτές σε τρίτες χώρες για φάρμακα, πρώτες ύλες και τις επικοινωνίες (5G) που έχει ήδη φτάσει δεν θα είναι πλέον ο κανόνας».

Υποδειγματική η διαχείριση της Ελλάδας

«Η Ελλάδα διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού υποδειγματικά: με ωριμότητα, συμμαχίες και αυτοπεποίθηση», επεσήμανε ακόμη ο κ. Σχοινάς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!