Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Ρώμη: 92 αρχαία αγάλματα και γλυπτά επιστρέφουν σε δημόσια θέα
[Lifo]: Ρώμη: 92 αρχαία αγάλματα και γλυπτά επιστρέφουν σε δημόσια θέα

[Lifo]: Ρώμη: 92 αρχαία αγάλματα και γλυπτά επιστρέφουν σε δημόσια θέα

Μεταξύ των εκθεμάτων και ένα αρχαιοελληνικό ανάγλυφο ηλικίας άνω των 2.500 χρόνων

Μετά από δεκαετίες κλειδωμένα σε υπόγειο, μερικά από τα καλύτερα γλυπτά της εποχής της αρχαιότητας επιστρέφουν σε δημόσια θέα στη Ρώμη .

Προτομές των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, περίπλοκες σαρκοφάγοι και ένα αρχαίο ελληνικό ανάγλυφο ηλικίας άνω των 2.500 χρόνων είναι μόνο μερικά από τα 92 κομμάτια που εκτίθενται στο Palazzo Caffarelli.

Τα γλυπτά ανήκουν στην αριστοκρατική οικογένεια της Torlonia και είναι ένα μέρος μόνο από τα συνολικά 620 γλυπτά. Πιστεύεται δε, ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή του είδους, στον κόσμο.

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε επτά, οκτώ, 15 ακόμη εκθέσεις», δήλωσε ο ιστορικός τέχνης Salvatore Settis, ο οποίος επιλέχθηκε από την οικογένεια για να βοηθήσει στην επιμέλεια της παρουσίασης.

Έχει επωμιστεί δε, με το δύσκολο καθήκον να αποφασίσει ποια έργα θα πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως πολλές κορυφαίες οικογένειες της Ρώμης, η οικογένεια της Torlonia αρχικά παρουσίασε την τεράστια συλλογή της σε ένα μουσείο.

Μετά από 101 χρόνια, το 1976 η έκθεση έκλεισε τις πόρτες της, σε μία απόπειρα να μετατραπεί το κτίριο σε ιδιωτικά διαμερίσματα.

«Η επανεμφάνιση μιας τέτοιας θρυλικής συλλογής είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός», δήλωσε ο Settis.

«Όταν τα είδα για πρώτη φορά, η στιγμή ήταν συναισθηματικά φορτισμένη γιατί γνώριζα τα περισσότερα κομμάτια από βιβλία, αλλά δεν τα είχα δει ποτέ».

Οι Torlonias, οι οποίοι έχτισαν την περιουσία τους στηριζόμενοι σε παπικά συμβόλαια, «έσπασαν» τις καθιερωμένες συλλογές, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, και δημιούργησαν μεμονωμένες εικαστικές εκθέσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!