Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Πρόταση Μενδώνη να κηρυχθεί μνημείο το εργαστήριο της Ελένης Βερναδάκη
[Lifo]: Πρόταση Μενδώνη να κηρυχθεί μνημείο το εργαστήριο της Ελένης Βερναδάκη

[Lifo]: Πρόταση Μενδώνη να κηρυχθεί μνημείο το εργαστήριο της Ελένης Βερναδάκη

Η υπουργός ζήτησε την άμεση εισαγωγή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ζήτησε να εισαχθεί άμεσα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το θέμα για την κήρυξη ή μη ως μνημείου του εργαστηρίου της Ελένης Βερναδάκη .

Η πολιτιστική κληρονομιά που χρήζει προστασίας δημιουργείται καθημερινά και υπό αυτή την έννοια ο νόμος δεν προστατεύει μόνο τις αρχαιότητες, επεσήμανε η κ. Μενδώνη σε δήλωσή της για το εργαστήριο της σπουδαίας κεραμοποιού.

«Η μεγάλη δημιουργός της τέχνης της κεραμοπλαστικής Ελένη Βερναδάκη δούλεψε, από το 1974 και για 46 έτη, στο Μορφολογικό Κέντρο Αθηνών, στην Κάντζα. Το κτίριο και τον εξοπλισμό του συγκεκριμένου εργαστηρίου όχι μόνο σχεδίασε, αλλά και επέβλεψε την κατασκευή του, ακόμη και την επιλογή των υλικών του, ο ιδιοφυής αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος, ώστε να υπηρετεί όλες τις αναγκαίες για την συγκεκριμένη τέχνη λειτουργίες του», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και τόνισε ότι το εργαστήριο, ως αρχιτεκτόνημα, επηρέασε άμεσα την Ελένη Βερναδάκη στην τέχνη της.

«Δημιούργησε και έπλασε πρωτοποριακές φόρμες ανοίγοντας νέους δρόμους στην κεραμοπλαστική. Η συνεύρεση των δύο δημιουργών ήταν καθοριστική για την καλλιτεχνική έκφραση και τη δημιουργία της Βερναδάκη», επεσήμανε η κ. Μενδώνη και τόνισε ότι σε αυτό έγκειται και η υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει και να αναδείξει την κεραμοπλαστική τέχνη, την ανανεώτριά της, αλλά και το αρχιτεκτόνημα Ζενέτου, που πλημμυρίζει από φως.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!