Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: Πιέσεις της Αθήνας για μέτωπο κατά της Τουρκίας στην ΕΕ
[Lifo]: Πιέσεις της Αθήνας για μέτωπο κατά της Τουρκίας στην ΕΕ

[Lifo]: Πιέσεις της Αθήνας για μέτωπο κατά της Τουρκίας στην ΕΕ

Οι κινήσεις της Ελλάδας για ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην Άγκυρα

Η Ελλάδα κλιμακώνει τις προσπάθειες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας .

Τη Δευτέρα, το θέμα τέθηκε από την ελληνική πλευρά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ . Επιπλέον, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, πέρα από τη συζήτηση για τα θέματα της προσεχούς Συνόδου Κορυφής έγινε αναφορά και στην «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Τονίζουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο, που είναι ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ, στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών- μελών και στο διεθνές δίκαιο, πρέπει να τερματιστούν», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μακρά συζήτηση για την Τουρκία, μετά την όξυνση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε ό,τι αφορά στις γεωτρήσεις στην Κύπρο όσο και στη στάση της Άγκυρας στη Λιβύη.

Ο Μπορέλ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ του να αναζητηθούν νέα μονοπάτια για τη μείωση των εντάσεων, ενώ ο ίδιος θα προετοιμάσει «επιλογές για κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, συνέπεια των τουρκικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ανατολική Μεσόγειο».

Οι χώρες στο πλευρό της Ελλάδας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, ανάμεσα στις χώρες που ήταν στο πλευρό της Ελλάδας ήταν η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σουηδία, ενώ η Αυστρία «ζήτησε ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Όσο για τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα, πρόκειται για «τομεακά μέτρα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!