Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Νέα μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη- Χαιρετίζουν ΗΠΑ, Ευρώπη και ΟΗΕ
[Lifo]: Νέα μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη- Χαιρετίζουν ΗΠΑ, Ευρώπη και ΟΗΕ

[Lifo]: Νέα μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη- Χαιρετίζουν ΗΠΑ, Ευρώπη και ΟΗΕ

Κρίσιμο βήμα, μακρύς ο δρόμος λένε οι δυτικές χώρες

Νέα μεταβατική κυβέρνηση αποκτά η Λιβύη , εξέλιξη που καλωσόρισαν η Ουάσινγκτον, ευρωπαϊκές χώρες και ο ΟΗΕ.

Οι συμμετέχοντες στον διάλογο που γίνεται στη χώρα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξέλεξαν τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

Φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού ήταν ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάτι Μπασάγα. Ωστόσο, ο Ντμπεϊμπά έκανε την έκπληξη, συγκεντρώνοντας 39 ψήφους σε σύνολο 73. Ο μηχανικός και κατάγεται από τη Μιζράτα έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουαμάρ Καντάφι ήταν επικεφαλής της Λιβυκής Εταιρείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης.

Πρόεδρος του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου αναδείχτηκε ο Μοχάμαντ Γιουνές Μένφι, πρώην διπλωμάτης από τη Βεγγάζη. Μέλη του Συμβουλίου εξελέγησαν ο Μούσα αλ Κόνι, από τη νότια Λιβύη και ο Αμπντάλα αλ Λάφι, που εκπροσωπεί τη δυτική Λιβύη.

Η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να δυσκολευτεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης, εκτίμησε ο αναλυτής Τζάλελ Χαρσάουι του Clingendael Institute. Αν και κατάγεται από την ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!