Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Lifo]: Νέα απειλή στο παγκόσμιο εμπόριο: Οι εξαντλημένοι ναυτικοί αρνούνται να δουλέψουν
[Lifo]: Νέα απειλή στο παγκόσμιο εμπόριο: Οι εξαντλημένοι ναυτικοί αρνούνται να δουλέψουν

[Lifo]: Νέα απειλή στο παγκόσμιο εμπόριο: Οι εξαντλημένοι ναυτικοί αρνούνται να δουλέψουν

«Κάποιοι ναυτικοί δουλεύουν εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Και κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλές κυβερνήσεις τούς απαγορεύσαν την αποβίβαση από τα πλοία ακόμα και για μια βόλτα και, ακόμα χειρότερα, τούς αρνήθηκαν την επείγουσα ιατρική περίθαλψη»

Ενώ οι εθνικές οικονομίες έχουν αρχίσει να επανεκκινούνται σταδιακά, το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται αντιμέτωπο με άλλη μια κρίση, απότοκη τού κορωνοϊού : 200.000 ναυτικοί που παρέμειναν για μήνες εγκλωβισμένοι σε πλοία λόγω «λουκέτου» σε λιμάνια και κατάρρευσης των αερομεταφορών μεγάλων αποστάσεων, αρνούνται να συνεχίσουν να δουλεύουν.

Σύμφωνα με ναυτιλιακές εταιρείες και τα συνδικάτα των εργαζομένων, πολλοί ναυτικοί επέκτειναν τα συμβόλαιά τους για μήνες ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της αλυσίδας προμηθειών (τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων) σε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, η παραμονή τους τόσους μήνες στη θάλασσα χωρίς διάλειμμα δεν ήταν χωρίς συνέπειες: Η κόπωση και οι ψυχικές ασθένειες παραμένουν μια διογκούμενη απειλή για την ασφάλεια και πολλοί ναυτικοί θέλουν τώρα να απόσχουν για λίγο από τα ταξίδια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές -που εκπροσωπεί περίπου το ήμισυ των ναυτικών του κόσμου- γνωστοποίησε πως η επέκταση των συμβολαίων έληξε σήμερα, Τρίτη και οι οργανώσεις θα κάνουν το παν δυνατόν ώστε να βοηθήσουν τα πληρώματα να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για παύση εργασίας, άδειες και επιστροφή στα σπίτια τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!