Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Μπορίς Παστερνάκ: Η Google τιμά με doodle τον νομπελίστα συγγραφέα του «Δρ. Ζιβάγκο»
[Lifo]: Μπορίς Παστερνάκ: Η Google τιμά με doodle τον νομπελίστα συγγραφέα του «Δρ. Ζιβάγκο»

[Lifo]: Μπορίς Παστερνάκ: Η Google τιμά με doodle τον νομπελίστα συγγραφέα του «Δρ. Ζιβάγκο»

Ένα doodle για τη συμπλήρωση 131 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα

Αφιερωμένο στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας Μπορίς Παστερνάκ είναι το σημερινό doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 131 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα του «Δρ. Ζιβάγκο» .

Ο Μπορίς Λεονίντοβις Παστερνάκ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1890 στη Μόσχα και μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έντονες καλλιτεχνικές επιρροές. Ο πατέρας του ήταν καλλιτέχνης και καθηγητής Καλών Τεχνών και η μητέρα του πιανίστα. Ο ίδιος πειραματίστηκε με το σχέδιο και τη σύνθεση μουσικής, αλλά τελικά τον κέρδισε η λογοτεχνία.

Αρχικά κέρδισε την αναγνώριση με το βιβλίο «Αδελφή μου η ζωή», το 1922, μια συλλογή ποιημάτων. Όσο μεγάλωνε το έργο του το ίδιο συνέβαινε και με τη φήμη του και έγινε τόσο δημοφιλής που συχνά το κοινό τον διέκοπτε κατά την ανάγνωση ποιημάτων, για να συμπληρώσει τους στίχους του, σημειώνει η Google για τον Μπορίς Παστερνάκ.

Έγινε παγκοσμίως διάσημος με το «Δρ. Ζιβάγκο», του οποίου το χειρόγραφο των 800 σελίδων έβγαλε «λαθραία» από τη Σοβιετική Ένωση. Το ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα για τον απόηχο της Οκτωβριανής επανάστασης, εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 1957 και γρήγορα απαγορεύθηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Το βιβλίο αυτό έγινε παγκόσμιο best seller και χάρισε στον Παστερνάκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1958, για «το σημαντικό επίτευγμά του τόσο στη σύγχρονη λυρική ποίηση όσο και στον τομέα της μεγάλης ρωσικής επικής παράδοσης».

Ο Παστερνάκ αρχικά αποδέχθηκε το βραβείο, αλλά στη συνέχεια, λόγω πιέσεων από τις σοβιετικής αρχές, αποποιήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!