Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Μόνα Λίζα: Το «γρήγορο μάτι» του ντα Βίντσι ίσως είναι το κλειδί για το αινιγματικό χαμόγελό της
[Lifo]: Μόνα Λίζα: Το «γρήγορο μάτι» του ντα Βίντσι ίσως είναι το κλειδί για το αινιγματικό χαμόγελό της

[Lifo]: Μόνα Λίζα: Το «γρήγορο μάτι» του ντα Βίντσι ίσως είναι το κλειδί για το αινιγματικό χαμόγελό της

Καθηγητής έκανε έρευνα για το «γρήγορο μάτι» του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Επιστήμονες πιστεύουν ότι το «σούπερ γρήγορο» μάτι που Λεονάρντο ντα Βίντσι μπορεί να τον βοήθησε να «αιχμαλωτίσει» την αινιγματική μαγεία του χαμόγελου της Μόνα Λίζα .

Αυτό το χαρακτηριστικό, που μπορεί να διαθέτουν κορυφαίοι αθλητές του τένις και του μπέιζμπολ, του επέτρεψε να συλλαμβάνει με ακρίβεια φευγαλέες εκφράσεις, ακόμη και πουλιά ή λιβελούλες την ώρα που πετούσαν.

Ιστορικοί τέχνης μιλούν εδώ και καιρό για το «γρήγορο μάτι» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, αλλά ο Ντέιβιντ Τάλερ, του πανεπιστημίου της Βασιλείας, προσπάθησε να το «μετρήσει» σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η έρευνα του καθηγητή Τάλερ εστιάζει στο πώς το μάτι του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν τόσο «κοφτερό» που κατάφερε να διακρίνει ότι τα μπροστά και τα πίσω φτερά της λιβελούλας δεν είναι συγχρονισμένα. Μια ανακάλυψη που απαίτησε φωτογραφία slow-motion για να αποδειχθεί τέσσερις αιώνες αργότερα.

Ο ντα Βίντσι αποτύπωσε σε σχέδιο το πώς όταν τα μπροστά φτερά της λιβελούλας σηκώνονται, τα πίσω χαμηλώνουν. Κάτι που ο Τάλερ και οι συναδέλφοί του δεν μπόρεσαν να διακρίνουν όταν προσπάθησαν να παρατηρήσουν οι ίδιοι τη διαφορά αυτή.

Αυτό το χάρισμα- να βλέπει πράγματα που λίγοι άνθρωποι μπορούν- ίσως να είναι το μυστικό του πιο διάσημου πίνακα του ντα Βίντσι, δήλωσε ο Τάλερ στο AFP.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!