Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Μολδαβία: Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στη χώρα
[Lifo]: Μολδαβία: Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στη χώρα

[Lifo]: Μολδαβία: Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στη χώρα

Η 48χρονη Μάγια Σάντο γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Μολδαβίας

Η 48χρονη πρώην πρωθυπουργός Μάγια Σάντο εξελέγη χθες πρόεδρος τη Μολδαβίας . Έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία στην ιστορία της χώρας.

Η πρώην πρωθυπουργός και μέχρι χθες επικεφαλής της αντιπολίτευσης, που υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα εξασφαλίσει στήριξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κέρδισε χθες τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 56% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας, με το 99,07% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Ο φιλορώσος πρόεδρος Ίγκορ Ντόντον περιορίστηκε στο 43% των ψήφων.

Στην πρώην σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, κράτος μέλος της ΕΕ, η πολιτική τάξη μοιράζεται σε δύο στρατόπεδα, αυτό που επιθυμεί στενότερη σχέση με τις Βρυξέλλες και αυτό που προτιμά να διατηρεί στενή σχέση με τη Μόσχα.

Ο 45χρονος Ντόντον κέρδισε οριακά τη Σάντο το 2016, αλλά περιορίστηκε στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των φετινών εκλογών αυτόν τον μήνα, προς γενική έκπληξη, και χθες δοκίμασε οδυνηρή ήττα.

Επιδίωξε να εξασφαλίσει στήριξη από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, που βρέθηκε στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Η Σάντο ήταν πρωθυπουργός για μερικούς μήνες στη θητεία του Ντόντον, προτού απομακρυνθεί από το αξίωμα έπειτα από ψήφο δυσπιστίας του κοινοβουλίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!