Κυριακή, 5 Απριλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Μέσα στην πόλη των αρχαίων βιβλιοθηκών, στην άκρη της ερήμου
[Lifo]: Μέσα στην πόλη των αρχαίων βιβλιοθηκών, στην άκρη της ερήμου

[Lifo]: Μέσα στην πόλη των αρχαίων βιβλιοθηκών, στην άκρη της ερήμου

Η αφρικανική πόλη του Τσινγκέτι, υπήρξε για αιώνες πόλος έλξης και σταθμός για εμπορικά καραβάνια και λόγιους, στην άκρη της ερήμου Σαχάρα

Η αφρικανική πόλη του Τσινγκέτι, υπήρξε για αιώνες πόλος έλξης και σταθμός για τα εμπορικά καραβάνια, πιστούς και λόγιους, στην άκρη της ερήμου Σαχάρα.

Ιδρύθηκε το 800μ.Χ και αποτέλεσε μια όαση πάνω στο «μονοπάτι» των εμπόρων και των προσκυνητών. Εύποροι και εγγράμματοι άνδρες διανυκτέρευαν στα πανδοχεία και γρήγορα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες βιβλιοθήκες, για τους μελετητές που συχνά άφηναν και τα δικά τους χειρόγραφα στην πόλη.

«Οι πρόγονοί μας έγραφαν βιβλία για διάφορα θέματα – για την θρησκεία, την αστρονομία και την αστρολογία», λέει στο BBC ο βιβλιοθηκάριος Σείφ Αλ Ισλάμ. Στο απόγειο της άνθισής του, το Τσινγκέτι είχε 30 βιβλιοθήκες. Πίσω από τις ξύλινες πόρτες τους κρύβονται ακόμα χιλιάδες βιβλία.

Η πόλη αποτελούσε τόπο συνάντησης για ακαδημαϊκούς, νομικούς και ερευνητές. Μαθηματικοί, γιατροί και αστρονόμοι της δυτικής Αφρικής συζητούσαν στους δρόμους του Τσινγκέτι, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις και τις θεωρίες τους σε αναρίθμητα χειρόγραφα. Σήμερα όσες βιβλιοθήκες έχουν απομείνει παλεύουν να διατηρήσουν αυτά τα αρχαία βιβλία, στο εχθρικό κλίμα της ερήμου.

Η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των αυτοχθόνων της Σαχάρας επικρατεί στην παλιά πόλη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!