Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Μενδώνη για Αγία Σοφία: Επιθετική η κίνηση Ερντογάν
[Lifo]: Μενδώνη για Αγία Σοφία: Επιθετική η κίνηση Ερντογάν

[Lifo]: Μενδώνη για Αγία Σοφία: Επιθετική η κίνηση Ερντογάν

Αποκάλεσε το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934 που όριζε ως μνημείο την Αγιά Σοφιά «σοφό».

Στα σχέδια Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας που μετέθεσε την απόφαση σε 15 ημέρες από σήμερα .

Μιλώντας οτον ΘΕΜΑ 104,6, η υπουργός σημείωσε πως «με τις πρωτοβουλίες του Ερντογάν στόχος είναι να επιστρέψει στον 15ο αιώνα αλλά έτσι απομειώνεται η οικουμενική αξία του μνημείου αυτού», χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Τούρκου προέδρου ως «επιθετική και απειλητική».

Υπενθύμισε πως η Ελλάδα «έχει αντιδράσει με την ενημέρωση των κρατών-μελών της UNESCO γιατί πρέπει να μείνει μουσείο η Αγιά Σοφιά», αποκαλώντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934 που όριζε ως μνημείο την Αγιά Σοφιά «σοφό».

«Η Τουρκία αγνοεί την υποχρέωση που έχει απέναντι στην UNESCO καθώς η Αγιά Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας και απαιτείται απόφαση της διακυβερνητικής σύσκεψης για αλλαγή του καθεστώτος της» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

«Θέλω να πιστεύω ότι το δικαστήριο θα αρθεί πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες» σχολίασε η υπουργός μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας για το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη συνεδρίαση που διήρκησε μόλις 17 λεπτά, το δικαστήριο αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφασή του εντός 15 ημερών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!