Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Μάας: Οι κινήσεις του Oruc Reis είναι αντίθετες στο Mέτρο Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης
[Lifo]: Μάας: Οι κινήσεις του Oruc Reis είναι αντίθετες στο Mέτρο Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης

[Lifo]: Μάας: Οι κινήσεις του Oruc Reis είναι αντίθετες στο Mέτρο Oικοδόμησης Eμπιστοσύνης

Στήριξη του Γερμανού ΥΠΕΞ σε Ελλάδα και Κύπρο για την Ανατολική Μεσόγειο

Η τουρκική πλευρά πρέπει να συμβάλλει ώστε οι διαπραγματεύσεις για την Ανατολική Μεσόγειο να διεξαχθούν σε εποικοδομητικό περιβάλλον, επισήμανε από την Κύπρο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας .

«Η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Μετά το πέρας των συναντήσεων που πραγματοποίησε στην Κύπρο, ο Γερμανός αξιωματούχος υπογράμμισε πως «είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εντέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις».

Ο κ. Μάας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ κατόπιν παρακάθισε σε απευθείας συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Επισήμανε δε, πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διεξαχθούν με επιτυχία μόνο σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας πως η τουρκική πλευρά «πρέπει επιτέλους να συμβάλει σε αυτό».

Παράλληλα, τόνισε πως η Γερμανία και η ΕΕ στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ακόμα πως «η Γερμανία συνεχίζει να είναι πρόθυμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια αναζήτησης λύσεων και κυρίως στο πλαίσιο της Προεδρίας (της ΕΕ) που έχουμε αναλάβει αυτό το εξάμηνο».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισήμανε δε, πως οι τελευταίες κινήσεις του Oruc Reis «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».

»Σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων», συνέχισε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!