Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Lifo]: Κριστίν Λαγκάρντ: Αδιανόητη η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας
[Lifo]: Κριστίν Λαγκάρντ: Αδιανόητη η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας

[Lifo]: Κριστίν Λαγκάρντ: Αδιανόητη η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας

«Θα αποτελούσε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ»

Η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας είναι αδιανόητη, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ , εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ που απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών.

«Αυτός ο κανόνας αποτελεί μία από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη στην Journal du Dimanche.

«Αν η ενέργεια που ξοδεύεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους από την ΕΚΤ αφιερωνόταν στον διάλογο για την αξιοποίηση του χρέους, αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο! Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα», τόνισε ακόμη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Περισσότεροι από 100 οικονομολόγοι έκαναν την Παρασκευή έκκληση να διαγραφούν δημόσια χρέη που παρακρατεί η ΕΚΤ, προκειμένου να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία.

«Χρωστάμε στους εαυτούς μας το 25% του χρέους μας κι αν αποπληρώσουμε το ποσό αυτό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι για να το αναχρηματοδοτούμε αντί να επενδύουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους, ή μειώνοντας τις δαπάνες», ανέφεραν οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Τομά Πικετί, ο Βέλγος πρώην υπουργός Πολ Μανιέτ και ο Ούγγρος πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Άντορ Λάζλο.

«Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα βγουν από αυτή την κρίση με αυξημένα επίπεδα χρέους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!