Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Καραϊβική: «Ξυπνούν» ηφαίστεια που ήταν αδρανή για δεκαετίες- Ζητούν από κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
[Lifo]: Καραϊβική: «Ξυπνούν» ηφαίστεια που ήταν αδρανή για δεκαετίες- Ζητούν από κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

[Lifo]: Καραϊβική: «Ξυπνούν» ηφαίστεια που ήταν αδρανή για δεκαετίες- Ζητούν από κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Οι επιστήμονες παρακολουθούν δύο ηφαίστεια

Κάτοικοι νησιών στην ανατολική Καραϊβική δέχονται οδηγίες να εκκενώσουν τα σπίτια τους, καθώς ηφαίστεια που παρέμεναν για δεκαετίες αδρανή έχουν ανησυχητική δραστηριότητα.

Ενώ οι αρχές εκδίδουν δελτία συναγερμού για τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες όπου κατοικούν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, το ηφαίστειο La Soufriere εκτοξεύει στάχτη, αέρια και ατμούς, ενώ μια νέα ηφαιστειακή δομή δημιουργείται από λάβα που ανεβαίνει στην επιφάνεια της γης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστροφών της Καραϊβικής.

Οι επιστήμονες σπεύδουν να μελετήσουν την νέα αυτή δραστηριότητα και η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον συναγερμό στο πορτοκαλί επίπεδο, συστήνοντας στους κατοίκους να εγκαταλείψουν αμέσως τις οικίες καθώς επικρατεί ανησυχία για κάποια άμεση και βίαιη έκρηξη.

Στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες δεν είχε παρατηρηθεί ηφαιστειακή δραστηριότητα από το 1979. Το 1902 που είχε εκραγεί και πάλι το La Soufriere, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Οι αρχές της Μαρτινίκας παρακολουθούν πολύ στενά και τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Πελέ, καθώς τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί δονήσεις που ανησυχούν τους κατοίκους.

Το Πελέ παρουσιάζει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα από τον Απρίλιο του 2019, για πρώτη φορά μετά την ενεργοποίησή του την περίοδο 1929-32. Οι αρχές προειδοποιούν ότι μια νέα ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να αποδειχθεί άκρως επιζήμια.

Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πάντως πως οι ταυτόχρονες ενεργοποιήσεις των δύο ηφαιστείων δεν συνδέονται μεταξύ τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!