Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Ιστορικοί κλήθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη για «ανακρίβειες» σε βιβλίο για το Ολοκαύτωμα
[Lifo]: Ιστορικοί κλήθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη για «ανακρίβειες» σε βιβλίο για το Ολοκαύτωμα

[Lifo]: Ιστορικοί κλήθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη για «ανακρίβειες» σε βιβλίο για το Ολοκαύτωμα

Δικαστήριο έδωσε εντολή σε δύο εξέχοντες ιστορικούς να ζητήσουν συγγνώμη για «ανακρίβειες» σε βιβλίο τους αναφορικά με συνέργεια Πολωνών στο Ολοκαύτωμα

Πολωνικό δικαστήριο στη Βαρσοβία εξέδωσε σήμερα μια απόφαση δίνοντας εντολή σε δύο εξέχοντες ιστορικούς να ζητήσουν συγγνώμη για «ανακρίβειες» σε ένα βιβλίο που συνέγραψαν για το Ολοκαύτωμα .

Η δικαστική απόφαση έρχεται μετά από αγωγή που κατατέθηκε εναντίον των δυο ιστορικών για δυσφήμηση, σε μια υπόθεση που προκάλεσε έντονη συζήτηση σχετικά με την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας στη χώρα.

Η καθηγήτρια Μπάρμπαρα Ένγκελκινκ, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Άουσβιτς και ο καθηγητής Γιαν Γκραμπόφσκι, του Πανεπιστημίου της Οτάβας, είναι οι συνδημιουργοί του δίτομου συγγραφικού έργου με τίτλο «Νύχτα χωρίς τέλος. Η μοίρα των Εβραίων σε επιλεγμένες κομητείες της κατεχόμενης Πολωνίας», το οποίο αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις συνέργειας Πολωνών στην γενοκτονία Εβραίων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αγωγή κατατέθηκε από την 81χρονη ανιψιά του Έντουαρντ Μαλινόφσκι, δήμαρχος του χωριού Μαλινόβο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και του οποίου η φερόμενη εμπλοκή σε σφαγή Εβραίων αναφέρεται συνοπτικά στο βιβλίο. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο Μαλινόφσκι πρόδιδε Εβραίους σε Ναζί Γερμανούς.

Η αγωγή χρηματοδοτήθηκε από την Πολωνική Ένωση κατά της Δυσφήμισης που εναντιώνεται σε ισχυρισμούς για συμμετοχή Πολωνών σε δολοφονίες Εβραίων.

Η δικαστής Έβα Γιόντσικ αποφάνθηκε ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με την εμπλοκή του Μαλινόφσκι στη σφαγή ήταν «ανακριβείς» και αναγνώρισε το δικαίωμα της καταγγέλλουσας Φιλομένα Λέστσινσκα περί «λατρείας του νεκρού». Ωστόσο απέρριψε αίτημα αποζημίωσης άνω των 22.000 ευρώ ώστε η απόφαση να μην λειτουργήσει «αποτρεπτικά σε επιπλέον έρευνες».

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι θα εφεσιβάλλουν την απόφαση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!