Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Ιστορική ανακάλυψη στο Μεξικό: Ταυτοποιήθηκε ναυάγιο που μετέφερε Μάγια ως σκλάβους στην Κούβα [ΒΙΝΤΕΟ]
[Lifo]: Ιστορική ανακάλυψη στο Μεξικό: Ταυτοποιήθηκε ναυάγιο που μετέφερε Μάγια ως σκλάβους στην Κούβα  [ΒΙΝΤΕΟ]

[Lifo]: Ιστορική ανακάλυψη στο Μεξικό: Ταυτοποιήθηκε ναυάγιο που μετέφερε Μάγια ως σκλάβους στην Κούβα [ΒΙΝΤΕΟ]

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε δουλεμπορικό που μετέφερε Μάγια ως σκλάβους στην Κούβα

Οι αρχαιολόγοι στο Μεξικό επιβεβαίωσαν πως το ναυαγισμένο πλοίο που εντοπίστηκε ανοιχτά της χερσονήσου Γιουκατάν, μετέφερε κάποτε αιχμάλωτους Μάγια που πωλούνταν ως σκλάβοι.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, πρόκειται για το πρώτο πλοίο που μετέφερε σκλάβους Μάγια, το οποίο εντοπίζεται. Το τροχήλατο ατμόπλοιο, που ονομαζόταν «La Unión», βρέθηκε από αρχαιολόγους στον κόλπο του Μεξικού, δύο μίλια από τις ακτές της πόλης Sisal, το 2017. Χρειάστηκαν ωστόσο τρία χρόνια για να πιστοποιηθεί πως πρόκειται για δουλεμπορικό.

Όπως μεταδίδει το CNN, το «La Unión» μετέφερε περίπου 25 με 30 Μάγια, κάθε μήνα, στην Κούβα. Εκεί οι Μάγια, που είχαν φυλακιστεί παράνομα, ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν σε φυτείες ζαχαροκάλαμου κατά το διάστημα από το 1855 έως το 1861.

«Κάθε σκλάβος πωλούταν σε μεσάζοντες έναντι 25 πέσος και μεταπωλούταν στην Αβάνα έναντι 160 πέσος, για τους άνδρες και 120 πέσος, για τις γυναίκες», ανέφερε η αρχαιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, Helena Barba Meinecke.

Το πλοίο βυθίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1861 ενώ κατευθυνόταν προς την Κούβα. Το ναυάγιο αποδυκνείει ότι η δουλεία συνεχίστηκε παρά την απαγόρευσή της στο Μεξικό το 1829 και παρά το διάταγμα που εκδόθηκε την ίδια χρονιά και απαγόρευε την αναγκαστική έξοδο των Μάγια από τη χώρα.

Η Helena Barba Meinecke κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη καθώς, πέρα από τη δυσκολία ταυτοποίησης του ναυαγίου, αποκαλύπτει ένα ζοφερό κομμάτι του παρελθόντος του Μεξικού που πρέπει να μελετηθεί μέσα στο ιστορικό του πλαίσιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!