Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Ισπανία: Δικαστήριο ζητά να επιστραφεί στο κράτος θερινό παλάτι του δικτάτορα Φράνκο
[Lifo]: Ισπανία: Δικαστήριο ζητά να επιστραφεί στο κράτος θερινό παλάτι του δικτάτορα Φράνκο

[Lifo]: Ισπανία: Δικαστήριο ζητά να επιστραφεί στο κράτος θερινό παλάτι του δικτάτορα Φράνκο

Το θερινό ανάκτορο πέρασε στα χέρια του δικτάτορα Φράνκο με δόλιο τρόπο, αποφάσισε το δικαστήριο

Ένα δικαστήριο στη βορειοδυτική Ισπανία ζητά από τους κληρονόμους του δικτάτορα Φράνκο να επιστρέψουν στο κράτος ένα θερινό παλάτι που χρησιμοποιούσε ο πρώην Ισπανός δικτάτορας.

Το αρχοντικό της Γαλικίας, όπου ο Φράνκο πέρασε τα καλοκαίρια του, είναι ιδιοκτησία του κράτους λέει το δικαστήριο και κάλεσε τους απογόνους του να το παραδώσουν μετά από 82 χρόνια κατοχής.

Το Pazo de Meirás, το οποίο χτίστηκε μεταξύ 1893 και 1907, αγοράστηκε με δημόσια δαπάνη και παραδόθηκε στον Φράνκο ως δώρο από τους κατοίκους της A Coruña το 1938, ένα χρόνο πριν από το τέλος του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ισπανίας, το οποίο ξεκίνησε τη διαδικασία ανάκτησης της περιουσίας το περασμένο καλοκαίρι, υποστήριξε ότι οι ντόπιοι αναγκάστηκαν να συνεισφέρουν στη «δημόσια συνδρομή» άρα η αγορά του αρχοντικού του Φράνκο το 1941 ήταν δόλια.

Η κυβέρνηση παρενέβη αφού οι κληρονόμοι του δικτάτορα έθεσαν το ακίνητο προς πώληση για 8 εκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο του 2018.

Την Τετάρτη, όμως το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι το παλάτι ανήκε στο κράτος και διέταξε την οικογένεια Φράνκο να το επιστρέψει στους νόμιμους κατόχους του.

Η δικαστής, Marta Canales, σημείωσε ότι η ομάδα που αγόρασε το αρχοντικό το 1938 το είχε δώσει «στον στρατηγό των στρατών και αρχηγό του εθνικού κράτους», αλλά όχι ονομαστικά στον Φράνκο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!