Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: Σε ισχύ από τον Ιανουάριο η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων
[Lifo]: Σε ισχύ από τον Ιανουάριο η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων

[Lifo]: Σε ισχύ από τον Ιανουάριο η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων

Η Ονδούρα έγινε η 50η χώρα που την επικυρώνει, τίθεται σε ισχύ σε 90 ημέρες

Η Ονδούρα έγινε η 50η χώρα που επικυρώνει τη διεθνή Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων , κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τεθεί σε ισχύ εντός 90 ημερών, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων- η οποία απαγορεύει τη χρήση, ανάπτυξη, παραγωγή, δοκιμή, τοποθέτηση, αποθήκευση και απειλή χρήσης τέτοιων όπλων- εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2017 με την υποστήριξη 122 χωρών. Σήμερα έχει υπογραφεί από 84 χώρες και πλέον την έχουν επικυρώσει 50.

«Η Ονδούρα μόλις επικύρωσε τη Συνθήκη, είναι το 50ο κράτος, το οποίο είναι ιστορικό γεγονός και επιτρέπει την έναρξη ισχύος της», ανέφερε ανάρτηση που έκανε η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), που το 2017 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, για τον ρόλο της στην εκπόνηση αυτής της Συνθήκης.

Οι κύριες χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας και της Ρωσίας, δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη.

Οι υπέρμαχοι της κατάργησης των πυρηνικών όπλων ελπίζουν ότι η επικύρωση της Συνθήκης θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο με προηγούμενες διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τις νάρκες ξηράς και τα πυρομαχικά διασποράς: Τον στιγματισμό της κατοχής και της χρήσης πυρηνικών όπλων, που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς ακόμη και από χώρες που δεν έχουν υπογράψει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!