Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Ιράν: Το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου είναι 10 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο
[Lifo]: Ιράν: Το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου είναι 10 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο

[Lifo]: Ιράν: Το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου είναι 10 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο

Η Τεχεράνη συνεχίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά παράβαση της πυρηνικής συμφωνίας

Το Ιράν έχει πλέον πάνω από 10 φορές την ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου , που επιτρέπεται, βάσει διεθνούς συμφωνίας, λέει ο αρμόδιος οργανισμός του ΟΗΕ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν είχε φτάσει τα 2.105 κιλά, πολύ πάνω από τα 300 κιλά που συμφωνήθηκαν το 2015. Το Ιράν από την πλευρά του, επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Η καταγραφή έγινε αφού το Ιράν έδωσε στους επιθεωρητές του ΔΟΑΕ πρόσβαση σε έναν από τους δύο ύποπτους πρώην πυρηνικούς χώρους.

Μέσα στον μήνα, θα ληφθούν δείγματα και για την δεύτερη τοποθεσία.

Πέρυσι, το Ιράν άρχισε σκόπιμα και δημοσίως να παραβλέπει τις δεσμεύσεις, που είχε αναλάβει βάσει της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε το 2015 από το Ιράν, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Αυτή η κίνησή του περιελάμβανε την παραγωγή περισσότερης ποσότητας εμπλουτισμένου ουρανίου από ό, τι επιτρεπόταν. Σε ό,τι αφορά στον εμπλουτισμό ωστόσο, το επίπεδο ήταν πολύ χαμηλότερο από εκείνο, που απαιτείται για χρήση σε ατομικά όπλα.

Για να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο, το Ιράν θα χρειαστεί να παράγει 1.050 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου με ποσοστό 3,67%, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να το εμπλουτίσει έως και 90% ή περισσότερο, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων, που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Το ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, το οποίο έχει συγκέντρωση μεταξύ 3% και 5%, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμου για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!