Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Γιάννης Χρήστου: ο Έλληνας συνθέτης της πρωτοπορίας που γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα
[Lifo]: Γιάννης Χρήστου: ο Έλληνας συνθέτης της πρωτοπορίας που γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα

[Lifo]: Γιάννης Χρήστου: ο Έλληνας συνθέτης της πρωτοπορίας που γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα

Το πιο πλήρες δισκογραφημένο έργο του είχε κυκλοφορήσει από τον Σείριο, σε μια μνημειώδη έκδοση τεσσάρων CD, το 2001.

Έχουμε γράψει άλλες δύο φορές για τον Γιάννη Χρήστου στο σάιτ. Την πρώτη (5/6/2015) είχαμε αναφερθεί στο ένα και μοναδικό δικό του σάουντρακ για την ταινία Oedipus the King (1968) του Philip Saville , που είχε για πρωταγωνιστές τους Christopher Plummer, Lilli Palmer, Richard Johnson, Orson Welles κ.ά., ενώ τη δεύτερη (9/12/2016, αναδημοσίευση 4/1/2018) το θέμα μας ήταν η συγκλονιστική μουσική τού Χρήστου για τους Πέρσες του Αισχύλου , μια παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν από το 1965.

Τώρα, θα μεταφέρουμε ένα βιογραφικό του Γιάννη Χρήστου, έτσι όπως παρουσιάζεται στο σπάνιο πλέον βιβλίο της Anna-Martine Lucciano Γιάννης Χρήστου / Έργο και Προσωπικότητα ενός Έλληνα Συνθέτη της Εποχής μας (Βιβλιοσυνεργατική, Αθήνα 1987), σε μετάφραση και επιμέλεια του μουσικοκριτικού Γιώργου Λεωτσάκου, συμπληρώνοντας με μια σύντομη παρουσίαση της επίσης δυσεύρετης πια συλλογής τεσσάρων CD με έργα Γιάννη Χρήστου, που είχε τυπωθεί από τον Σείριο το 2001 και που βρίσκεται εδώ και χρόνια εκτός επίσημης κυκλοφορίας.

Βιογραφικά στοιχεία

1926

Ο Γιάννης Χρήστου γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου στην Ηλιούπολη (βορειοανατολική συνοικία του Καΐρου) της Αιγύπτου. Ήταν δευτερότοκος γιος του Ελευθέριου Χρήστου (βιομήχανου, ιδιοκτήτη σοκολατοποιίας, θαν.1965) και της Λιλίκας Ταβερνάρη (θαν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!