Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Εξήντα χιλιάδες μέλισσες «φιλοτέχνησαν» μια προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης
[Lifo]: Εξήντα χιλιάδες μέλισσες «φιλοτέχνησαν» μια προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης

[Lifo]: Εξήντα χιλιάδες μέλισσες «φιλοτέχνησαν» μια προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης

Το κόνσεπτ «αιωνιότητα» εξετάζει το εφήμερο όλων των πραγμάτων

Η συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών είναι κάτι συνηθισμένο αλλά η συνεργασία ενός εικαστικού με 60.000 μέλισσες δεν είναι κάτι που συναντά κανείς κάθε μέρα.

Κι όμως, όσο απίθανο κι αν ακούγεται, αμέτρητα υμενόπτερα έντομα βοήθησαν (εν αγνοία τους) τον Σλοβάκο καλλιτέχνη Τόμας Λιμπερτίνι στην τελευταία του δημιουργία, την προτομή της αρχαίας Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ο γλύπτης και εικαστικός που ζει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, άφησε 60.000 εργάτριες μέλισσες να δημιουργήσουν ένα σύστημα κερηθρών γύρω από το λεπτό πλαίσιο της προτομής που ο ίδιος είχε σχεδιάσει, γεμίζοντας τα κενά.

Ο Λιμπερτίνι εργάστηκε πάνω στο πρότζεκτ «αιωνιότητα» για περισσότερο από δύο χρόνια, διαλέγοντας ως πρώτη ύλη το κερί μελισσών με την πολύτιμη βοήθεια των ίδιων των εντόμων. «Με ενδιέφερε να δουλέψω με κερί, επειδή η ιδέα του εφήμερου μου είναι πολύ ελκυστική. Τα πάντα είναι φευγαλέα. Κάποια πράγματα παραμένουν για λίγο παραπάνω από άλλα, αλλά τελικά εξαφανίζονται τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Ένα από αυτά τα τραγικά αντικείμενα είναι και το κερί.»

Το έργο εκτέθηκε για πρώτη φορά στο μουσείο τέχνης Kunsthal στο Ρότερνταμ το καλοκαίρι του 2019. Οι εφήμεροι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τις μέλισσες στην ολοκλήρωση της εφήμερης προτομής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!