Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: Αίτημα της Ελλάδας σε Κομισιόν και Frontex για άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία
[Lifo]: Αίτημα της Ελλάδας σε Κομισιόν και Frontex για άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία

[Lifo]: Αίτημα της Ελλάδας σε Κομισιόν και Frontex για άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία

Αφορά ανθρώπους των οποίων έχει απορριφθεί τελεσίδικα το αίτημα για άσυλο

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα στην Κομισιόν και τη Frontex για την άμεση επιστροφή στην Τουρκία 1.450 μεταναστών που κρίθηκε ότι δεν δικαιούνται άσυλο.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα ζητά να επιστρέψουν στην Τουρκία 995 άνθρωποι που βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 που είναι στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου «είναι επιστρεπτέοι βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας», αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αυτό μπορεί να γίνει με βάση την πρώτη παράγραφο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που «αναφέρει με σαφήνεια πως όσοι μετανάστες έχουν μπει από την Τουρκία στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016 και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφουν στην Τουρκία», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Το πρώτο δίμηνο του 2020 καταγράφηκαν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας, σημειώνει το υπουργείο, που κρίνει ότι οι ταχείες διαδικασίες ελέγχου για κορωνοϊό στην Ελλάδα και η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας.

«Πρόκειται για απαραίτητο βήμα της αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει το υπουργείο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!