Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Ερντογάν: Δεν είναι φοιτητές, αλλά τρομοκράτες- Για τις διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου
[Lifo]: Ερντογάν: Δεν είναι φοιτητές, αλλά τρομοκράτες- Για τις διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

[Lifo]: Ερντογάν: Δεν είναι φοιτητές, αλλά τρομοκράτες- Για τις διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι είναι νόμιμη η απόφασή του για τον διορισμό του νέου πρύτανη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά των φοιτητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη , χαρακτηρίζοντας τρομοκράτες τους μετέχοντες.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να διορίσει νέο πρύτανη στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, επιμένοντας πως η κίνησή του είναι απολύτως νόμιμη.

«Δεν συμμετέχουν φοιτητές σε αυτό. Τρομοκράτες είναι αυτοί που συμμετέχουν σε αυτό», υποστήριξε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλώσεις στο πανεπιστήμιο ξεκίνησαν λόγω του διορισμού του Μελίχ Μπουλού στη θέση του πρύτανη, από τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Μπουλού ήταν υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για τη Βουλή το 2015. Φοιτητές, καθηγητές και παρατηρητές βλέπουν στην κίνηση του Ερντογάν μία ακόμη προσπάθεια περιστολής της ακαδημαϊκής ελευθερίας στο Μποάζιτσι, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Τουρκία. Φοιτητές και πανεπιστημιακοί αξιώνουν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη.

Ο Ερντογάν απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα να διορίζει τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος το 2018. Ο ίδιος αποκλείει οποιοδήποτε περίπτωση να πάρει πίσω τον διορισμό του Μπουλού, ή να επιτρέψει εκ νέου να εκλέγεται ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!