![[Lifo]: Eπιβίωσε από ναζιστικές διώξεις και έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό [Lifo]: Eπιβίωσε από ναζιστικές διώξεις και έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό](http://cdn.multi-news.gr/2021/01/e7c47e006c-660x330.jpeg)
[Lifo]: Eπιβίωσε από ναζιστικές διώξεις και έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό
Ένας από τους τελευταίους επιζώντες των «τρένων του θανάτου», του πογκρόμ των Εβραίων από τις φιλοναζιστικές ρουμανικές αρχές, τον Ιούνιο του 1941, πέθανε από Covid-19, ανακοίνωσε η Εβραϊκή Κοινότητα του Βουκουρεστίου.
Ο Ιάνκου Τούκαρμαν, ο οποίος ήταν 98 ετών, «επέδειξε απίστευτη γενναιοδωρία απέναντι σε εκείνους που τον έστειλαν στην κόλαση όταν ήταν έφηβος. Παρά την οδύνη και τη θλίψη που σημάδεψαν τη “δεύτερη ζωή” του, αναζητούσε πάντα την ομορφιά και την καλοσύνη», δήλωσε ο Αντρέι Μουράρο, ιστορικός και σύμβουλος της ρουμανικής προεδρίας.
Σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο Βουκουρέστι, τον Νταβίντ Σαράνγκα, ο Ιάνκου Τούκαρμαν πέθανε από κορωνοϊό.
«Επέζησε από την αδιανόητη φρίκη στο πογκρόμ του Ιασίου» που στοίχισε τη ζωή σε 13.000 Εβραίους αλλά «αυτός ο άνθρωπος που διακρινόταν από την απίστευτη λαχτάρα του για τη ζωή δεν μπόρεσε να δώσει τη μάχη απέναντι σε αυτόν το ανηλεή ιό», σχολίασε ο διπλωμάτης. «Κατάφερε να συμφιλιωθεί με το παρελθόν και μετέτρεψε την εμπειρία του σε μάθημα για τις μελλοντικές γενιές», υπογράμμισε.
Στις 29 Ιουνίου 1941 χιλιάδες Εβραίοι, κάτοικοι του Ιασίου, συγκεντρώθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης, κατ’ εντολή του φιλοναζιστή δικτάτορα, στρατάρχη Ίον Αντονέσκου. Κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν επί τόπου.
… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO