Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: Ενιαίο μοντέλο χονδρεμπορικής στην ελληνική αγορά ενέργειας- Στο βάθος η σύζευξη με Ιταλία & Βουλγαρία
[Lifo]: Ενιαίο μοντέλο χονδρεμπορικής στην ελληνική αγορά ενέργειας- Στο βάθος η σύζευξη με Ιταλία & Βουλγαρία

[Lifo]: Ενιαίο μοντέλο χονδρεμπορικής στην ελληνική αγορά ενέργειας- Στο βάθος η σύζευξη με Ιταλία & Βουλγαρία

Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν είχε συμμορφωθεί έως σήμερα

Από την 1η Νοεμβρίου ξεκινά το λεγόμενο «TargetModel» για την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, το ενιαίο δηλαδή μοντέλο χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζεται σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, ήταν η τελευταία χώρα που δεν είχε συμμορφωθεί μέχρι σήμερα με την υποχρέωσή της απέναντι στην ΕΕ, καθώς τα κράτη-μέλη της Ένωσης έχουν δεσμευθεί εδώ και χρόνια για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα αίρει τους περιορισμούς στις συναλλαγές, θα επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ εθνικών αγορών και θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους με «ίσους όρους, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να ωφεληθεί ο καταναλωτής

Μετά την πλήρη λειτουργία των αγορών του TargetModel, θα ακολουθήσει η σύζευξη (coupling) της εγχώριας αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.

Οι αλλαγές εκτιμάται πως θα βοηθήσουν στη μεγαλύτερη σύγκλιση των τιμών της ελληνικής αγοράς με τις γειτονικές, τη διευρυμένη πρόσβαση σε οικονομικότερες πηγές ενέργειας και την αυξημένη δυνατότητα συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων και εξαγωγών) ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απώτερος στόχος είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές (νοικοκυριά, βιομηχανία, επιχειρήσεις). Αυτή τη στιγμή, το 95% της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι συζευγμένο (1.500 TWh (Τεραβατώρες) το χρόνο).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!