Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Lifo]: EΚΤ: Μην ενθουσιάζεστε υπερβολικά, θα πάρει καιρό η ανάκαμψη της οικονομίας
[Lifo]: EΚΤ: Μην ενθουσιάζεστε υπερβολικά, θα πάρει καιρό η ανάκαμψη της οικονομίας

[Lifo]: EΚΤ: Μην ενθουσιάζεστε υπερβολικά, θα πάρει καιρό η ανάκαμψη της οικονομίας

Πολύ κάτω από τα προ-κρίσης επίπεδα η οικονομία, για παρατεταμένη περίοδο

Τα πρώτα ισχυρά στοιχεία ίσως δεν είναι καλός οδηγός για το πώς ανακάμπτει η ευρωζώνη από τη βαθύτερη οικονομική κρίση της, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ , Φίλιπ Λέιν.

Με τις δηλώσεις του, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποβάθμισε τις προσδοκίες που δημιούργησαν κάποια απρόσμενα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης. Αφού έπιασε «πάτο» τον Απρίλιο, η οικονομία «ζωντανεύει» και την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) ανέκαμψε στις 47,5 μονάδες, προσεγγίζοντας το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Αυτή η ανακοίνωση δημιούργησε ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη.

Όμως, ο Λέιν επεσήμανε πως παρότι η «σημαντική βελτίωση» στους βραχυπρόθεσμους δείκτες είναι φυσιολογική δεδομένου του μεγέθους της συρρίκνωσης, αυτό δεν αποτελεί καλό οδηγό για το μέλλον. Η δραστηριότητα θα παραμείνει πολύ κάτω από τα προ- κρίσης επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο, με δεδομένο ότι παραμένουν κάποιοι περιορισμοί.

«Η απώλεια εισοδήματος και οι προληπτικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν να βαραίνουν την κατανάλωση. Επίσης, η αδύναμη ζήτηση και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί εμποδίζουν την κανονικοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Τα δημοσιονομικά μέτρα και ιδιαίτερα οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα έχουν πιθανότατα τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η εμπιστοσύνη, υπογράμμισε ο Λέιν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!