Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: ΕΚΠΑ και ΕΟΔΥ αναπτύσσουν νέα μέθοδο για τον εντοπισμό του κορωνοϊού
[Lifo]: ΕΚΠΑ και ΕΟΔΥ αναπτύσσουν νέα μέθοδο για τον εντοπισμό του κορωνοϊού

[Lifo]: ΕΚΠΑ και ΕΟΔΥ αναπτύσσουν νέα μέθοδο για τον εντοπισμό του κορωνοϊού

Νέα μέθοδος επιδημιολογίας λυμάτων για τον εντοπισμό του κορωνοϊού από το ΕΚΠΑ και τον ΕΟΔΥ

Μία νέα μέθοδο επιδημιολογίας λυμάτων, η οποία παρέχει τη δυνατότητα εξεύρεσης του συνολικού αριθμού των προσβληθέντων ατόμων (νοσούντων, ασυμπτωματικών και με ήπια συμπτώματα) ενός πληθυσμού από τον κορωνοϊό αναπτύσσουν ΕΚΠΑ και ΕΟΔΥ.

Αναλυτικότερα, τα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Μοριακής Βιολογίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τα Κεντρικά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, αναπτύσσουν μία νέα μέθοδο, όπου η ανάλυση των λυμάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ αποτελεσματική μέθοδος παρακολούθησης της διάδοσης της νόσου COVID19.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νικόλαος Σ. Θωμαΐδης, η νέα αυτή μέθοδος κρίνεται επιτακτική και ελπιδοφόρα, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα παγκοσμίως τα νοσοκομεία ελέγχουν μόνο μέρος του πληθυσμού, δηλαδή όσους εμφανίζουν βαριά συμπτώματα ή χρήζουν άμεσης νοσηλείας.

«Σε συνεργασία με τα Κεντρικά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ (υπό την επίβλεψη του Αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ, Καθηγητή Γ. Παναγιωτακόπουλου και του μέλους του ΕΟΔΥ, Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας, Γ. Σουρβίνου) και μια επιστημονική ομάδα από το Τμήμα Βιολογίας, Ιατρικής και Χημείας του ΕΚΠΑ (υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Α. Σκορίλα και του Πρύτανη Θ. Δημόπουλου) σχεδιάσαμε την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου, αξιόπιστης και κατάλληλα επικυρωμένης, ώστε να εφαρμοστεί στα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, σε συνθήκες καθημερινής παρακολούθησης της διασποράς της νόσου, παράλληλα με τα άλλα μοριακά τεστ ή τις δοκιμές αντισωμάτων, που καθημερινά θα πραγματοποιούνται». Αυτό που έχει σχεδιαστεί και επιδιώκεται μέσω αυτής της συλλογικής διεπιστημονικής προσπάθειας, λέει ο κ. Θωμαΐδης, είναι μια μεθοδολογία επιδημιολογίας λυμάτων, η οποία θα αποτελέσει εθνικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και επαγρύπνησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!