Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Το doodle της Google αφιερωμένο στην Eliska Junkova, τη «βασίλισσα του τιμονιού»
[Lifo]: Το doodle της Google αφιερωμένο στην Eliska Junkova, τη «βασίλισσα του τιμονιού»

[Lifo]: Το doodle της Google αφιερωμένο στην Eliska Junkova, τη «βασίλισσα του τιμονιού»

Η Τσέχα Eliska Junkova ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Grand Prix

Στην Τσέχα οδηγό αγώνων Eliska Junkova αφιερώνει σήμερα η Google το doodle.

Η επονομαζόμενη και «βασίλισσα του τιμονιού» γεννήθηκε πριν από 120 χρόνια και αγωνίστηκε τη δεκαετία του 1920 απέναντι στους κορυφαίους οδηγούς αγώνων της Ευρώπης.

Το 1927 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Grand Prix.

Η Eliška Junková-Khásová, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε ως Alžběta Pospíšilová στις 16 Νοεμβρίου του 1900 στην αυστροουγγρική πόλη Όλομουτς, που σήμερα αποτελεί μέρος της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Κόρη σιδερά, έδειξε από τα γυμνασιακά της χρόνια ενδιαφέρον για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, μαζί με τον τότε φίλο της και μετέπειτα σύζυγό της Vincenc «Čeněk» Junek (1894-1928), ο οποίος την αποκαλούσε χαϊδευτικά Ελίσκα. Διατήρησε το επώνυμο του πρώτου συζύγου της και μετά τον θάνατό του.

Με το πάθος της για τα αυτοκίνητα να μεγαλώνει, έκανε μαθήματα οδήγησης στην Πράγα και έγινε μία από τις πρώτες γυναίκες στην Τσεχοσλοβακία που έλαβε δίπλωμα οδήγησης.

Όταν ο σύζυγός της ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός αγώνων, η Junkova κάθισε δίπλα του ως συνοδηγός και μηχανικός. Αλλά πολύ σύντομα ανέλαβε η ίδια το τιμόνι.

Αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1928, μετά τον θάνατο του συζύγου της, στις 15 Ιουλίου, κατά την διάρκεια του Γερμανικού Grand Prix στην πίστα του Νίρμπουργκριγκ, στον οποίο συμμετείχε και η ίδια ως δεύτερη οδηγός.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!