Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Η δύναμη του ονόματός μας (και τι πραγματικά συμβαίνει μέσα μας και γύρω, όταν το προφέρουν λάθος)
[Lifo]: Η δύναμη του ονόματός μας (και τι πραγματικά συμβαίνει μέσα μας και γύρω, όταν το προφέρουν λάθος)

[Lifo]: Η δύναμη του ονόματός μας (και τι πραγματικά συμβαίνει μέσα μας και γύρω, όταν το προφέρουν λάθος)

Μία ξεχωριστή μελέτη καταγράφει τις προεκτάσεις -κοινωνικές και οικονομικές- των δυσπρόφερτων ονομάτων

Το όνομά μας δεν είναι απλώς χρήσιμο για να μας φωνάζουν, για να ξεχωρίζουμε ότι κάποιος απευθύνεται σ’ εμάς – είναι η ταυτότητά μας. Κάτι περισσότερο: είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία που νοηματοδοτούν την ύπαρξή μας.

Κι όμως, ένα “ξενικό” όνομα σήμαινε πάντα προβλήματα. Ένα δυσπρόφερτο όνομα μπορούσε να γίνει αφορμή για στενοχώρια, πειράγματα, θλίψη, όταν ήμασταν μικροί. Αν μάλιστα ήμασταν κι “από αλλού φερμένοι” το όνομα και η δύσκολη προφορά του επιβαρυνόταν κι από την ιστορία του ταξιδιού μας. Προσφυγιά, μετανάστευση, ξεβόλεμα.

Με το πόσο σημαντικό είναι να προφέρεται σωστά το όνομα ενός ανθρώπου -σε όποιο σημείο του κόσμου- ασχολήθηκαν μέσα από εκτεταμένη έρευνά τους η δρ Rita Kohli και ο δρ Daniel Solorrzzano. Όταν έδιναν πια τελική μορφή στη μελέτη τους, την τιτλοφόρησαν “Κύριοι καθηγητές, σας παρακαλούμε μάθετε τα ονόματά μας: φυλετική μικροεπιθετικότητα στην τάξη Κ-12″.

Η θεματική της μελέτης ήταν φαινομενικά απλή: ποτέ και πουθενά στον κόσμο κανένα πρωτάκι δεν έχει το θάρρος να πει στον δάσκαλο του “συγνώμη, προφέρετε το όνομά μου λάθος. Έτσι είναι το σωστό και να με λέτε έτσι”. Βασικά, λίγοι άνθρωποι βρίσκουν το θάρρος να ζητήσουν διόρθωση. Οι περισσότεροι το προσπερνούν -ακόμη κι αν βρεθούν σε δύσκολη θέση- με ένα “δεν πειράζει” ή χωρίς καμία άλλη αναφορά, πόσω μάλλον αν είναι αλλοδαποί σε ξένη χώρα.

Είναι τέτοια η παντοδυναμία του δασκάλου, όταν είσαι μικρός, που δυστυχώς σε μαθαίνει να ζεις με το λάθος και τον λάθος τρόπο αντιμετώπισης ενός τέτοιου (φαινομενικά ασήμαντου) ζητήματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!